Naslovnica sve Oslobađanje Horamšahra – simbol snage i istrajnosti naroda Irana

Oslobađanje Horamšahra – simbol snage i istrajnosti naroda Irana

173
0

Nametnuti rat Sadamovog režima protiv Islamske Republike Iran, predstavlja jedan od najdugotrajnijih vojnih sukoba u 20. stoljeću, nakon II svjetskog rata.

Vojska iračkog Bas režima 22. septembra 1980. godine u  južnom i zapadnom djelu Irana prešla je međunarodne granice ove nezavisne zemlje i započela teški rat protiv naroda Irana. Osnovni cilj ovog napada bio je rušenje sistema Islamske Republike Iran, dok su Amerika i njezine zapadne saveznice potpomogle i pružile svestranu podršku Sadamovom režimu za ostvarivanje tog cilja.

Okupiranje naftnog područja u Huzestanu u južnom djelu Irana i značajne strateške luke Horamšahr trebali su biti prvi koraci u zauzimanju Irana i rušenju islamskog sistema. Nametnuti rat počinje u vremenu kada novi sistem Islamske Republike Iran započinje političku, ekonomsku i vojnu izgradnju zemlje nakon pobjede Islamske revolucije.

Neprijatelj je bio dobro obavješten o tadašnjoj situaciji u Irana i ubijeđen da će iznenadnim napadom slomiti otpor iranskog naroda u najkraćem mogućem vremenu, a time i odvojiti provinciju Huzestan od Irana. Ali, narodni otpor u Horamšahru pred okupatorskom vojskom basističkog režima otvara veliku epopeju u historiji svete odbrane, koja se upoređuje sa mitskom. Kasnije oslobađanje Horamšahra od vojske Sadamovog režima, ubraja se u veliku pobjedu u historiji nametnutog rata a hrabri i snažni otpor iranskih boraca prije pada Horamšahra predstavlja još jednu nezapamćenu epizodu hrabrosti i ponosa koja nikada neće biti izbrisana iz historije iranskog naroda.

Hrabri sinovi iranske nacije iz Horamšahra na početku nametnutog rata podigli su otpor i bili prva brana u južnom djelu Irana pred okupatorskom vojskom Sadamovog režima. Ponositi sinovi ovog grada, sa malim i nedovoljnim količinama naoružanja i bez logističke podrške, 35 dana su čvrsto odoljevali velikoj neprijateljskoj vojnoj sili. Sadam je obećao da će za tri dana okupirati i zauzeti provinciju Huzestan, ali njegova vojska je bila na rubu poraza u Horamšahru. Međutim, ipak je Horamšahr zauzet 28. oktobra 1980. godine i to dok su hrabri borci grada jedan za drugim dostizali stepen šehadeta, a sokaci, zidovi i ulice bili natopljeni njihovom časnom krvlju. Jedan broj preživjelih boraca, u trenutku kada su napuštali Horamšahr napisao je na izlaznim zidovima grada: Krvavi grade, mi ćemo se vratiti…

Horamšahr je skoro 19 mjeseci bio pod okupacijom. Zapovjednik neprijateljske vojske znao je dobro da će se borci Islamske Republike Iran, prije ili poslije vratiti da oslobode Horamšahr, stoga je stacionirao specijalne snaga u unutrašnjost i okolinu grada, te stvorio snažni i čvrsti štit oko Horamšahra. Grandiozna borba za oslobađanje Horamšahra trajala je 25 dana da bi 23. maja 1982. godine bila okončana velikom pobjedom iranskih snaga te je tog dana ovaj grad ponovo vraćen u okvire i granice Islamske Republike Iran.

Osvajanje Horamšahra bilo je presudna tačka za početak kraja neprijateljske Sadamove vojske, a predviđanja i planovi njegovih zapadnih, istočnih i regionalnih saveznika  padali su u vodu. Osvajanje Horamšahra je bila najveća nacionalna epopeja za iranski narod od pobjede Islamske revolucije.

Po objavljivanju vijesti o oslobođenju Horamšahra, iranski narod je poput jedne velike porodice, kojoj je izgubljeno dijeto ponovo vraćeno, ljevao suze radosnice i slavio duše šehida u velikom trijumfu iranskih boraca. Za predočavanje važnosti osvajanja Horamšahra za budući tok nametnutog rata, obazrećemo se na informacije i podatke vrhovnog štaba neprijateljske vojske u prvim danima započinjanja iranske operacije Bejtul Mukades.

Zapovjednik iračke vojske izdao je naredbu kompletnim iračkim snagama da je odbrana i očuvanje Horamšahra jednaka odbrani Bagdada i očuvanju Basre. Velike količine naoružanja i vojne opreme neprijateljskih snaga u Horamšahru govore o tome da je Sadamov režim Horamšahr vidio kao simbol svoje pobjede te je namjeravo da po svaku cijenu zadrži ovaj grad u svojim rukama. Po završetku prve i druge etape operacije Bejtul Mukades, borci Irana stacionirali su se čvrsto oko grada. Priznanja neprijateljskih vojnika, kao i nekih zapovjednika Sadamove vojske, zarobljenih nakon osvajanja Horamšahra, govore da je prije početka zadnje i konačne etape za oslobađanje grada, vladao veliki i duboki strah među okupatorima.

Radio Bagdad tih dana je emitovao lažne vijesti o pobjedama iračke vojske na drugim frontovima dajući prazna obećanja o dolasku pojačanja i pomoći iračkoj vojsci u Horamšahru. Na taj način nastojao je podignuti poraženi i slomljeni duh iračkim vojnicima i zapovjednicima stacioniranim u Horamšahru. Ovakvi potezi nisu dali rezultata jer je iračka vojska čak i prije početka konačne etape u operaciji Bejtul Mukades bila poražena. Zbog toga je Horamšahr u odlučujućem jurišu za 24 sata bio oslobođen. U ovoj operaciji je zarobljeno više od 14 hiljada iračkih vojnika i zapovjednika.

Osvajanje Horamšahra u političkom smislu takođe ima veliku historijsku važnost jer je više od 40 zapadnih, istočnih i zemalja Bliskog istoka i Perzijskog zaliva podržavalo Sadamov režim. Ali njihova vojna, finansijska i politička pomoć Sadamovom režimu nije mogla spriječiti ponositu pobjedu oružanih snaga Islamske Republike Iran. Jedan od zapovjednika 27. bataljona, koji je učestvovao u operaciji oslobađanja Horamšahra kaže: “Radost i sreća iranskog naroda nakon osvajanja Horamšahra bila je bezgranična. Nakon pobjede Islamske revolucije ona je ukazala da iranski narod u očuvanju svoje islamske domovine neće posustati niti pred jednim neprijateljem“.

Prošlo je 30 godina od slavne epopeje i osvajanja Horamšahra, posredstvom hrabrih i sposobnih sinova iranske nacije. Unatoč sankcija i vanjskog psihološkog rata organizovana je pobjedonosne odbrana u kojoj je oslobođen ovaj slobodarski grad.

Sadam i njegovi zapadni saveznici 1980. godine slabo su procijenili Iran, misleći da mogu u jednom iznenadnom napadu poraziti i osvojiti ovu zemlju. Ali, hrabri otpor i ponosita borba oko Horamšahra poništili su želje Sadama i njegovih saveznika. Iranski narod i zvaničnici još uvijek uče i pamte lekcije iz ovog grandioznog poduhvata.

Oslobađanje Horamšahra je bila jedna od najzamršenijih operacija i najtežih uspjeha u nametnutom ratu, a ova akcija je doprinijela da hrabri borci Irana sa snažnim moralom i jakom voljom, protjeraju okupatorsku vojsku Sadamovog režima izvan iranskih granica.

Istovremeno, osvajanje Horamšahra je poslalo poruku zemljama koje su podržale zločinački Sadamov režim. Hrabri borci Irana su oslobađanjem Horamšahra pokazali da nijedan neprijatelj ne može držati niti najmanji dio teritorije islamskog Irana u okupaciji. Slijedeći ovu slavnu historijsku činjenicu, današnja iranska omladina je spremna da u slučaju rata ponovo hrabro i ponosito stane u odbranu svoje zemlje i iranske Islamske revolucije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime