Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iransko slikarstvo i fotografija Film iranskog reditelja Sedžada Musavija pobjednik Festivala “Prvi kadar”

Film iranskog reditelja Sedžada Musavija pobjednik Festivala “Prvi kadar”

88
0

Najnovije filmsko ostvarenja iranskog reditellja Sejjed Sedžad Musavija pod nazivom “Čovjek od soli” koji je apsolutni pobjednik ovogodišnje Viva Film Festivala, takođe, u okviru takmičarskog programa X međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” odnio je prvu nagradu.

Podsjećamo javnost da je za ovogodišnji jubilarni 10. festival u Istočnom Sarajevu, čiji je moto “Decenija filma”, prijavljeno više od 2.500 filmova iz cijelog svijeta, od kojih je u zvaničnom takmičarskom dijelu prikazan 51 film iz 30 država dok je publika mogla da pogledati  20 igranih filmova u okviru pratećeg programa festivala.

Ove godine filmove u takmičarskom programu svoje ocjene je davao međunarodni stručni žiri u sastavu: reditelj iz BiH Dragan Elčić /predsjednik/ i članovi Ivan Perić reditelj iz Hrvatske i Dejan Dabić, filmski i tv kritičar iz Srbije.

Ovo nije prvi put da iranski filmovi i reditelji budu nagrađivani na bosanskohercegovačkim filmskim festivalima.

Programu svečanog otvorenja ovogodišnjeg festivala prisustvovao je i iranski konzul gdin Ali Ameri, kao i u večeri zatvaranja Festivala kada je preuzeo nagradu za najbolji ovogodišnji film festivala iranskog reditelja Sedžada Musavija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime