Naslovnica Vijesti Potpisan sporazum o saradnji u oblasti vakufa

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti vakufa

59
0

Generalni direktor Organizacije za vakuf i humanitarna pitanja Islamske Republike Iran Mohammed Ali Seyrat  i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti vakufa, koji se odnosi na pitanja razvoja i zaštite vakufa.

Reis Kavazović izjavio je da je zadovoljan sporazumom  te naglasio nesebičnu pomoć koju je Iran pružio Bosni i Hercegovini u vrijeme agresije.

– Naša je želja da sa svim islamskim državama razvijamo dobru saradnju, pogotovu danas – naveo je reis Kavazović.

Očekuje da će ulema islamskog svijeta preuzeti punu odgovornost u popravljanju stanja, a “mi u BiH ćemo se truditi da ovdje ne bude problema”.

– Ne smijemo dozvoliti akidetsku odvojenost. Sljedbenici smo Hanefijskog mezheba, razlike mezhebske ne smiju biti razlog za sukob – naglasio je Kavazović.

I direktor Organizacije za vakuf i humanitarna pitanja Irana Mohammed Ali Seyrat je zadovoljan potpisanim sporazumom navodeći da je njegova zemlja uvijek bila uz narod BiH.

–  Generalna politika Irana je da pomognemo tamo gdje ljudi pate, gdje se ratuje. Bili smo uz vas, bit ćemo uvijek kad vam je potrebna pomoć – kazao je Ali Seyrat.

Kao domaćin visokom gostu iz Irana, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović je podsjetio da su vakufi uvijek bili temelj ekonomskog, obrazovnog, kulturnog napretka države, te da je ovim  sporazumom Islamska zajednica BiH pokazala da je opredijeljena da uspostavi saradnju sa svim muslimanskim državama u oblasti vakufa i humanitarnih aktivnosti.

–  Potpisivanje Sporazuma o saradnji  između Islamske zajednice BiH i Organizacije za vakufe i humanitarna pitanja Irana, kao jedne od najjačih organizacija koja se bavi vakufom, od velikog je značaja za nas i omogućit će uspješnu saradnju i nova iskustva u oblasti vakufa – kazao je Zajimović.

Potpisivanje Sporazuma upriličeno je na svečanoj akademiji povodom 104 godišnjice Udruženja Ilmijje u  Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime