Naslovnica Vijesti U Sarajevu održan novogodišnji Noruz koncert

U Sarajevu održan novogodišnji Noruz koncert

78
0

Iranski kulturni centar u BiH je i ove godine odlučio da prijateljskom narodu BiH predstavi tradicionalnu muziku jedne od trideset i jednu provincije IR Iran – provincije Mazandaran.

Koncert grupe Hezar dastan upriličen je povodom jednog od najstarijih i najvažnijih iranskih praznika u BiH poznatog kao Noruz. 

Koncert je održan u prepunoj sali Doma mladih u Sarajevu protekle srijede. Posjetioci su uživali u tradicionalnih iranskim pjesmama više od sat vremena, nakon čega je predstavljena i tradicionalna novogodišnja sofra zvana haft sin.

Pomenuta sofra se inače tradicionalno sastoji od sedam predmeta koji počinju na slovo s, od kojih svaki nosi određenu simboliku:

– sabze (novogodišnje zelenilo) je simbol plodnosti i sreće;

– sib (jabuka), simbol života;

– samanu (vrsta halve koja se pravi od kuhanog proklijalog zrna žita), simbol rasta vegetacije i hljeba kojeg svakog dana dobivamo od Boga;

– sir (bijeli luk), simbol zdravlja;

– serke (ocat), simbol sreće;

– sended (vrsta iranskog voća), čuva od raznih nesreća i uboda otrovnih životinja;

– somak, začin koji se dobiva mljevenjem suhih listova istoimene biljke.

Na sofri se takođe može vidjeti i Hafizov Divan ili Firdusijeva Šahnama.

Tokom prigodnog programa prisutnima su se kratko obratili i gdin Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdin Armin Omerović predsjednik Fondacije za muzičke, scenske i likovne djelatnosti Federalnog ministarstva kulture i sporta te iranski konzul za kulturu gdin Ali Ameri. 

Tokom svih obraćanja ukazano je na neophodnost saradnje dva naroda na kulturnom planu te naglašene zajedničke crte kada je riječ o njegovanju kultura i tradicija dva naroda.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime