Naslovnica Atrakcije Hirkanske šume na listi svjetske baštine

Hirkanske šume na listi svjetske baštine

133
0

Specifične šume sa sjevera Irana poznate kao Hirkanske šume uvrštene su na listu prirodne baštine UNESCO-a.

Riječ je o širokolisnnoj i mješovitoj šumi, površine od 55.000 km², koja se pruža 850 km duž obale Kaspijskog mora a ova ekoregija uključuje i sjeverne padine planine Alborz. Povijest ovih šuma seže u period od 25 do 50 miliona godina.

Ovaj jedinstveni šumoviti masiv predstavlja nevjerojatnu bioraznolikost flore s 44% vaskularnih biljaka poznatih u Iranu iako pokriva samo 7% zemlje.

Zbog svog jedinstvenog izgleda i raznolikosti Hirkanske šume su – nakon pustinje “Lut”- drugo prirodno nasljeđe iz Irana koje se našlo na listi UNESCO-a.

Specifične šume sa sjevera Irana poznate kao "Hirkani" ili "Hazarske", uvrštene su na listu prirodne baštine UNESCO-a.Za Šume poznate kao "živi fosili" se smatra kako pripadaju trećem geološkom ciklusu. Prostiru se širom južne obale Kaspijskog mora te sjeverne strane planinskog vijenca Alborz.Šuma se uz more prostire na površini od 850km i stara je između dvadeset i pet do pedeset miliona godina. Kada je u pitanju površina, prekrivaju oko 1/94 miliona hektara i sadržavaju u sebi raznovrsne forme života. Hirkani šume zbog jedinstvenog izgleda i raznovrsnosti, nakon pustinje "Lut", drugo su prirodno nasljeđe iz Irana koje se našlo na listi UNESCO-a. #iranskikulturnicentarsarajevo #UNESCO #CaspianHyrcanianmixedforests

Posted by Iranski kulturni centar Sarajevo on Monday, 8 July 2019

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime