Naslovnica Atrakcije “Sulejmanovo prijestolje” – misteriozno arheološko nalazište na sjeverozapadu Irana

“Sulejmanovo prijestolje” – misteriozno arheološko nalazište na sjeverozapadu Irana

304
0

Taht-e Sulejman ili Sulejmanovo prijestolje je arheološki lokalitet u iranskoj pokrajini Zapadni Azarbajdžan, na pola puta između gradova Urmije i Hamadana, kod današnjeg mjesta Takaba, oko 400 km zapadno od Teherana.

Citadela uključuje ostatke zoroastrijskog hrama, izgrađenog za vrijeme vladavine Sasanida a dijelom je obnovljena za muslimanskih vladara Ilhanida.

Arheološka iskapanja su otkrila ahemenidske tragove iz 5. vijeka pr. Kr., ali i kasnije iz perioda partskog naselja u citadeli. Tu je pronađen i novac iz vremena sasanidskih vlada, ali i bizantskog cara Teodeozija II.

Otkako je upisano na listu svjetske baštine UNESCO-a, uloženi su napori da se otkriju tajne ovog arheološkog nalazišta. Tri kilometra zapadno od ovog lokaliteta nalazi se stožasta šuplja planina koja je nastala prije više hiljada godina usljed vulkanskih aktivnosti. Mještani je zovu “Sulejmanov zatvor” i vjeruju da je kralj Sulejman stavljao u duboki krater čudovišta koja su mu bila neposlušna.

Oko 20 kilometara udaljeno od Sulejmanovog prijestolja je misteriozno jezero sa plutajućim ostrvom. Unatoč hladnim zimama u Takabu, temperatura jezera je 21 stepen Celzijusa i ljeti i zimi.

Sulejmanovo prijestolje sa ostacima zoroastrijanskog hrama sagrađenog u vrijeme Sasanida predstavlja ključno historijsko mjesto u svijetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime