Naslovnica Iranska kuhinja Kele Pače – iransko jelo koje morate probati

Kele Pače – iransko jelo koje morate probati

539
0

Kele Pače je dio tradicionalne kuhinje u Iranu i drugim zemljama Srednjeg istoka i Južnog Kavkaza.

Jelo je jedna vrsta hladetine, a pripravlja se kuhanjem bravećih (ili telećih) nogica, koljenice i glavuše. Nakon kuhanja hladi se, čime se supa pretvara u želatinoznu  masu. Uz pače se može dodati prženi teleći mozak a može se servirati samo sa mesom ili miješanim sa dijelovima (hrskavicama) telećih nogica.

Prema iranskim medicinarima, ljudi koji imaju akutni i suhi kašalj ili hemoroide i zdrav probavni sistem mogu jesti ovo jelo i začiniti ga sa sirćetom ili limunom, medom i cimetom. A oni koji boluju od srčanih oboljenja i dijabetičari ne bi trebalo ovo da jedu.

Potrebno je mnogo vremena za pripravljanje Kele Pača, a u Iranu se poslužuje u posebnim restoranima pod nazivom Kalle-pazi ili Tabbakhi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.