Naslovnica Atrakcije Gonbad-e Kabus – najviši toranj od opeke na svijetu

Gonbad-e Kabus – najviši toranj od opeke na svijetu

113
0

Gonbad-e Kabus ili “Kabusov toranj” u Iranu je divovski toranj koji je upisan na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine 30.juna 2012.godine kao jedinstven primjer islamske arhitekture.

Toranj Gonbad-e Kabus, sa svojom visinom od 55 metara (72 m uključujući postolje) je najviši toranj na svijetu sagrađen isključivo od opeke.

Dao ga je sagraditi zijaridski emir Kabus ibn Vušmgir 1006. godine samo 3 km sjevernije od svoje prijestolnice, starog grada Gorgana. Zapravo toranj je jedini ostatak ovog grada koji je bio veliko srednjovjekovno središte kulture i umjetnosti, a kojega su uništili Mongoli u 14. i 15. vijeku.

Danas se nalazi na 15 m visokom brdu u centralnom gradskom parku. Toranj ima 3 m debele zidove,  desetokutnog je tlocrta s kupolastim krovom a sagrađen je tako matematički promišljeno da osoba koja stoji ispred tornja, u vanjskom krugu, može čuti jeku iz tornja.

Unutra se nalaze jedni od najstarijih primjera tzv. stalaktitnog ukrašavanja (mukarna) u islamskoj umjetnosti.

Pored tornja, nešto sjevernije nalaze se i ostaci Velikog gorganskog zida, 155 km dugog i 10 m širokog zida, koji je bio najduži zid poslije Kineskog zida na svijetu. On je imao oko 40 tornjeva, različitih udaljenosti jednog od drugog. Vjeruje se da je sagrađen tokom Partskog Carstva, a obnovljen za Sasanidskog Carstva.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime