Naslovnica Atrakcije Sultanija – najveća kupola od opeke na svijetu

Sultanija – najveća kupola od opeke na svijetu

459
0

“Sultanija” je bila nekadašnja prijestolnica Ilhanida, iranskih vladara iz 14. vijeka, koja se nalazi u Zandžanskoj pokrajini na sjeverozapadu Irana odnosno oko 240 km zapadno od Teherana.

Centralna znamenitost Sultanije je Mauzolej kana Oldžeitua, vladara Ilhanata od 1280. do 1316. godine, poznat i kao „Kupola Sultanije”.

On je podignut između 1302. i 1312. godine i najstarija je kupola s dvostrukim stijenkama u Iranu. Težinom od oko 200 tona i visinom od 49 metara od dna građevine, ona je jedna od najvećih kupola od opeke na svijetu, poslije kupola Firentinske katedrale i Aja Sofije.

Njena važnost u islamskoj arhitekturi se može uporediti s uticajem Brunelečijeve kupole firentinske katedrale na renesansnu arhitekturu. Snažno je uticala na izgled Mauzoleja Hodže Ahmeda Jasavija u Kazahstanu i Tadž Mahala u Indiji, a prema mišljenju italijanskih stručnjaka i na samu Brunelečijevu kupolu.

Zbog toga je Sultanija 2005. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Većina vanjskih ukrasa Oldžeituovog mauzoleja je izgubljena, ali su iznutra sačuvani izvrsni mozaici, keramika i freske. Eksterijer se trenutno restaurira pod vodstvom Iranskog ministarstva kulture.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime