Ovo je omiljeno jelo svih Iranaca. Bili bogati ili siromašni, svaka porodica jede ga barem jednom sedmično. Njegovi glavni sastojci su sušeno povrće pa se može jesti u svako doba godine.
Sastojci:
⅓ čaše crvenog graha
3 i po čaše vode
500 gr junetine nasjeckane na kockice veličine 2 cm
1 srednja glavica sitno nasjeckanog luka
2 male kašike soli
pola male kašike bibera
¼ male kašike muškatnog oraščića
4 velike kašike ulja
1 čaša nasjeckanog mladog luka
1 čaša nasjeckanog praziluka
1 čaša nasjeckanog špinata
1 čaša nasjeckanog peršuna
3 velike kašike limunovog soka
Priprema:
Na srednje jakoj vatri kuhajte grah oko 20 minuta. U lonac od 2 litre stavite ulje, meso, luk i začine te pržite dok meso ne porumeni. Za to vrijeme u tavu ulijte ulje, dodajte nasjeckanim mladi luk, praziluk, špinat i peršun te dinstajte 10 minuta. Ulijte 2 čaše vode i limunov sok, poklopite i kuhajte još pola sata. Kad meso omekša, dodajte mu skuhani grah i povrće te nastavite kuhati još 10 minuta. Poslužite s čelom. Jelo je kuhano kad na površinu isplivaju zeleni sok i ulje.
Ova količina dovoljna je za 5 osoba.