Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Stari vijek: Ahemenidska dinastija

Stari vijek: Ahemenidska dinastija

186
0

Ahemenidsko Perzijsko Carstvo bilo je prvo Perzijsko Carstvo odnosno druga iranska carska dinastija (nakon Medijskog Carstva) koje je od 550. do 330. pr. Kr. obuhvatalo prostor Velikog Irana.

Na vrhuncu svoje moći iransko Ahemenidsko Carstvo protezalo se na 10,7 miliona km² što ga čini najvećim carstvom u historiji starog vijeka. Ahemenidsko Perzijsko Carstvo osnovao je Kir Veliki koji ga je proširio na veći dio azijskog dijela Bliskog istoka, dok su ga njegovi nasljednici Kambiz II. i Darije Veliki  proširili i na Afriku odnosno Evropu, što ga čini prvim carstvom koje se protezalo na tri kontinenta.

Teritorij carstva osim Irana obuhvatao je dijelove današnje Indije i Pakistana, područja Centralne Azije, Male Azije, Tračke, veći dio obala Crnog mora, Mezopotamiju, sjever Arapskog poluotoka, Levant, Siriju, te sjeveroistočni dio Afrike uključujući Egipat, Libiju, Sudan i Etiopiju.

Perzijsko Ahemenidsko carstvo, čuveno po svom legendarnom bogatstvu, bilo je također bogato različitim narodima i njihovim jezicima.   Njime je upravljao kralj koji je stolovao u četiri glavna grada. Suza u Ilamu služila je kao zimska rezidencija, te za prijam stranaca i opšte poslove. Kao ljetna rezidencija i za arhive koristio se Medijski Hamedan, biblijska Ekbatana. Perzepolis je služio za posebne prigode i ceremonije Noruza – iranske Nove godine i proljetnog festivala. Pasargad se nastavio koristiti za krunidbene cermonije novih kraljeva.Uveden je učinkoviti administrativni sistem sa 20 okruga, tzv. khahathrapa (Satrapija po grčkom). Izgrađen je cestovni sistem u ukupnoj dužini od oko 13.000 km kojeg je dobro pokrivala poštanska služba. Darije Veliki bio je zaslužan i za dovršenje starog Sueskog kanala.

Kirov cilindar, prvi pisani spomenik o ljudskim pravima u historiji

U zapadnoj historiji ahemenidsko Perzijsko Carstvo ostalo je najviše upamćeno po grčko-perzijskim ratovima, uspješnom modelu Kirove odnosno Darijeve centralizirane administracije, bogatoj umjetničkoj ostavštini, oslobađanju Židova iz babilonskog ropstva, toleranciji vjerskih manjina, te prvom pisanom spomeniku o ljudskim pravima (Kirov cilindar). Ahemenidsko Carstvo doživljava pad početkom 4. vijeka pr. Kr., te ga 330. pr. Kr. osvaja Aleksandar Makedonski.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime