Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Kerman

Dobro došli u Kerman

258
0

Kerman je grad duge i burne historije. Osnovao ga je Ardešir I  davši mu ime Dah Ardešir.

Dolaskom islama ime mu je preinačeno u Bardešir. Današnji naziv grada potiče od riječi Kermani, kako su nekada Elamiti voljeli zvati ovaj region. Dolaskom Samanida 928. godine Kerman je postao glavni grad čitavoga Carstva. Kerman je takođe bio i prijestolnica Bujida 1048. godine. Tokom čitave historije Kerman je bilježio privredni procvat i razvoj.

Kadžarski šahovi su od početka XIX stoljeća gradu nametnuli visoke poreze, tako da se njegova privreda vrlo sporo oprovaljala. Ipak, krajem  XIX stoljeća grad doživljava novi polet kako kroz izradu ćilima  koji se izvoze u Evropu i Ameriku, tako i kroz trgovinu sa Indijom.

U centru grada nalazi se gradski trg sa zelenom površinom u sredini. Sa svih strana je okružen arkadama čiji niz je prekinut sa četiri kapije. Jedna od njih vodi do natkrivenog bazara Vakil. Veliki dio bazarskih sokaka i Čahar suk, glavno potkupolno mjesto bazara, potiču iz vremena Safavida. U bazaru ima još nekoliko karavansaraja, među kojima je Vekilov karavansaraj prepoznatljiv sa svoje dvije vjetrene kule. 

Gradski trg

Mejdan Gandž-e Ali Han sa prostranim unutarnjim dvorištem koje je ukrašenom zelenilom i bazenom u sredini nalazi se zapadno od bazara. Ovaj kompleks ime nosi po guverneru koji je upravljao provincijom u XVI stoljeću. 

U blizini bazara nalazi se i hamam Gandž-e Ali Han izgrađen u vrijeme Safavida. On je danas preuređen u etnološki muzej.

Na kraju Vekil bazara nalazi se Džumanska džamija sa klasična četiri ivana. Izgrađena je 1349. godine, ali je naknadno proširena i uljepšana. 

Džumanska džamija

Istočno od džamije nalazi se i mauzolej sa tri kupole poznat kao Se gonbad. U blizini se nalazi i tzv: ledena kuća. Njena gradnja i funkcija spadaju u osobenosti gradova koji se nalaze na rubu Velike pustinje. Potiče iz perioda Safavida i od svih drugih je najbolje očuvana. Objekat se sastoji od kružnih jama u kojima se skupljena voda zimi ledi. Zahvaljujući načinu gradnje, ljeti se ne može brzo otopiti.

Ono počemu je još Kerman poznat  jeste i Gonbad-e sabz – grobna zgrada sa medresom iz XIV stoljeća. Nekada je to bilo najpoznatije zdanje Kermana, ali je uništen u zemljotresu 1896. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime