Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Jezik

Jezik

315
0

OPŠTE INFORMACIJE O IRANU

Zvanični jezik Irana je perzijski (farsi), koji pripada grupi indo-evropskih jezika, kao i većina evropskih. U tom smislu, perzijske riječi „moder“, „pader“, „broder“ i „dohter“ na primjer, razumjet će svako ko bar malo zna engleski.

Ovaj jezik je materinji jezik nešto više od polovine stanovnika Irana, te je jedini službeni administrativni jezik u međunarodnim odnosima. Osim perzijskog, lokalno se koristi još 15 regionalnih službenih jezika.

Glavne jezične skupine su: indoiranski jezici: perzijski jezik i perzijski dijalekti (63,3%), kurdski (7%), balučijski, lurski i dr.; turkijski jezici: azerski (13%), turkmenski (1,4%), kaškajski, turski i dr.; drugi: arapski, armenski i dr.

Što se tiče brojeva, Iranci brojeve pišu slično Arapima, uz dvije razilke – brojevi 4 i 6 se unekoliko razlikuju (iako se ponekad pišu kao u arapskim zemljama). Ostali perzijski brojevi su identični arapskim i veoma lako se nauče – ako obratite pažnju, vidjet ćete sličnost sa „našim“ . Pismo je arapsko.

Engleski se koristi u vodećim hotelima i većim turističkim mjestima, međutim, mnogo manje izvan većih gradova. Taksisti rijetko govore engleski, pa budite sigurni da imate napisanu adresu  i ime vašeg hotela ili odredišta napisane na perzijskom jeziku.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime