Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Stanovništvo Irana

Stanovništvo Irana

256
0

OPŠTE INFORMACIJE O IRANU

Iran je ogromna zemlja (18. po površini, na svijetu). Svoju veličinu duguje činjenici da je u VI vijeku prije naše ere, za vrijeme vladavine cara Kira Velikog (koji je osvojio većinu tada poznatog svijeta) antička Persija bila prva internacionalna imperija na svijetu, dva vijeka prije Aleksandra Velikog i šest vijekova prije Rimske imperije.

Kir Veliki, bio je blagonaklon prema osvojenim narodima, te im je garantovao slobode (uključujući i vjerske), osim što je novcem osvojenih naroda (u vidu taksi) punio državnu kasu. Valjkasti „Kirov cilindar“ ispisan klinastim pismom, prva povelja o ljudskim pravima na svijetu, nekako je dospjela u Britanski muzej u Londonu, dok se njena kopija čuva u zgradi Ujedinjenih nacija, u Njujorku.

U posljednjih 30-ak godina, naročito poslije Islamske revolucije, stanovništvo Irana se skoro udvostručilo. U Iranu danas živi oko 77 miliona stanovnika, od čega je oko 60% Persijanaca, a ostatak čine nacionalne manjine: Azari (tj. narodi turskog porijekla, na sjeveru i sjeverozapadu zemlje, oko 20%), Kurdi (na sjeverozapadu, oko 7%), Luri (pretežno nomadski narod u centralnom dijelu Irana, oko 3%), Arapi (na jugu, na obalama Persijskog zaliva i blizu granice sa Irakom, oko 3 %), Baluči (u blizini granice sa Avganistanom, 1%), itd.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime