Naslovnica Vijesti Novi film reditelja filma “Sunce” dobio pozitivne kritike na 77. filmskom festivalu...

Novi film reditelja filma “Sunce” dobio pozitivne kritike na 77. filmskom festivalu u Veneciji

151
0

Istovremeno sa predstavljanjem filma “Sunce” (Sun) reditelja Madžida Madžidija, u takmičarskom dijelu 77. filmskog festivala u Veneciji, filmski časopis Variety i web portal Indiewire objavili su osvrt na novi film ovog renomiranog iranskog reditelja.

Najnoviji film iranskog reditelja i producenta Madžida Madžidija, koji govori o djeci, osvojio je  nagrade za najbolji film i scenarij na ovogodišnjem iranskom filmskom festivalu Fedžr i sada se natječe za glavnu nagradu, Zlatnog lava, na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, prenosi IRNA.

Tokom pres konferencije održane nakon projekcije njegovog filma “Sunce” na Venecijanskom festivalu, Madžidi je ukazao na problematiku dječijeg rada koja nije specifična za određenu zemlju već je globalno pitanje, te osudio američke nehumane sankcije protiv Irana.

“Iranski narod već 40 godina živi u teškim uvjetima zbog nehumanih američkih sankcija. U teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, lijekovi ne mogu ući u zemlju zbog sankcija”, rekao je Madžidi.

On je okrivio američke ratove na Bliskom istoku za pogoršanje socijalnih prilika u Iranu i susjednim zemljama.

“Nalazimo se u regionu koji je zahvaćen krizama pri čemu djeca i siromašne porodice najviše trpe štete”, kazao je.

Madžidi je rekao da je film “Sunce” alegorijski. Djeca su u potrazi za blagom a zapravo djeca su pravo blago koje se rasipa u društvu. Glavno pitanje ovog filma je obrazovanje, ta djeca se moraju obrazovati kako bi se u njima otkrilo skriveno blago.

“Brojne sporedne priče su uključene u 99 minuta filma. Madžidijeva ambicija da pokrije sva ta pitanja je za pohvalu. Madžidi to radi sa izvanrednom vještinom i pristupačno”, napisao je između ostalog portal Indiewire u svom kritičkom osvrtu.

Venecijanski festival od 2. do 12. septembra je prvi veći filmski festival koji se održava uz prisustvo autora i publike, od početka pandemije koronavirusa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime