Naslovnica Perzijski jezik i književnost Knjiga “Bosanskohercegovački pjesnici perzijskog izričaja” objavljena je na perzijskom jeziku

Knjiga “Bosanskohercegovački pjesnici perzijskog izričaja” objavljena je na perzijskom jeziku

214
0

Zalaganjem Kulturnog centra ambasade I.R. Iran u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa izdavačkom kućom Arvan iz Irana, objavljena je knjiga “Bosanskohercegovački pjesnici perzijskog izričaja”, autora dr. Elvira Musića, sa predgovorom dr. Hedadadela, predsjednika Akademije za perzijski jezik i književnost.

Prema izvještaju Kulturnog centra ambasade I.R. Iran u BiH, knjiga “Bosanskohercegovački pjesnici perzijskog izričaja”, autora dr. Elvira Musića, koji je doktorirao perzijski jezik i književnost na Univerzitetu u Teheranu, prevodioca, istraživača, bosanskog iraniste, sa predgovorom dr. Golamalija Hedadadela, predsjednika Akademije za perzijski jezik i književnost i uz službeno dopuštenje Ministarstva kulture i islamskog vođstva u Iranu, registrirana je pod ISBN brojem 978-964-231-241-1, a broj pristupa Nacionalnoj biblioteci je 7398630 i dekorirana je u 500 primjeraka na perzijskom jeziku. Dr. Hedadadel, u jednom dijelu predgovora navodi: “Još od dalekih vremena, perzijski jezik je bio neprestani baštinik bogate kulture i grandiozne civilizacije Iranaca. Historijskim utjecajem tog pitkog jezika i njegovog djelovanja, položaj perzijskog jezika može se tumačiti znatno obuhvatnijim od položaja pukog sredstva komunikacije. Iz te tačke gledišta, perzijski jezik može se smatrati dinamičnim sistemom kulturne razmjene i kulturnog narativa, koji je imao ulogu u stvaranju i proizvodnji jedinstvenih vrednota u naučnoj, umjetničkoj, vjerskoj i drugim oblastima, a i danas je širom svijeta prisutan i utjecajan.”

On je u nastavku ovako dodao: “Ova knjiga je rezultat jednog truda za predstavljanje prisustva perzijskog jezika i njegove bogate književnosti u državi Bosni i Hercegovini, prilika za sve zaljubljenike u jezik Mevlane, Sa’dija, Hafiza, i drugih velikana Irana, da budu upoznati osnovama ovog pitkog jezika i njegovom utjecaju u Bosni.”

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime