Naslovnica sve Ponovo će se oživjeti antički kanat u Teheranu

Ponovo će se oživjeti antički kanat u Teheranu

21
0

Drevni kanat Behđat-Abad, koji se proteže od visokih planina Alborz na jugu do središnjeg Teherana, planira se obnoviti i ponovno oživjeti u bliskoj budućnosti.

“U ovom dijelu grada ima nekoliko kanata koji su bili glavni izvor vode u starim vremenima, ali sada oni trpe puno štete jer su bili neiskorišteni već godinama”, rekao je Mehdi Hušiar.

Danas dok se suočavamo s nestašicom vode, oživljavanje tih kanata moglo bi biti dobro rješenje i oni će se koristiti za zalijevanje zelenih površina grada nakon što budu u potpunosti obnovljeni.

Pojam “perzijski kanat” upisan je 2016. na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Prema kulturnom tijelu UN-a, perzijski qanati pružaju izvanredno svjedočanstvo kulturnim tradicijama i civilizacijama u pustinjskim područjima sa sušnom klimom.

Već hiljadama godina sistemi kanat vode vodu u poljoprivredne i trajne nastambe u sušnim predjelima Irana, dodiruju vodonosne vodonosnike na glavama dolina i vode vodu duž podzemnih tunela po gravitaciji, često više od mnogo kilometara.

Sistem kanat oslanja se na potoke koji se hrane snijegom, koji teku niz obronke okolnih planina koje se usmjeravaju kroz strme akvadukte, često preko udaljenih udaljenosti do ispuštanja u podzemne rezervoare. Takve su građevine još uvijek u praksi, od kojih su mnogi napravljeni od 13. stoljeća pa nadalje.

Izvor:  https://www.tehrantimes.com/news/457443/Ancient-qanat-in-Tehran-to-be-restored-revived

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime