Naslovnica Perzijski jezik i književnost Istraživački centar “Hafiz” u Širazu organizira Festival pisanja priča

Istraživački centar “Hafiz” u Širazu organizira Festival pisanja priča

285
0

Istraživački centar “Hafiz” u Širazu organizira Festival pisanja priča sa glavnom temom velikog perzijskog pjesnika Hafiza Širazija.

“Cilj Festivala je da mlađi naraštaj bude upoznat s poezijom i mislima Hafiza i drevne, izvorne kulture ove zemlje”, izjavio je direktor centra, Kavus Hassanli, u saopćenju za javnost objavljenom u nedjelju.

“Centar je organizirao raznovrsne programe. Ljudi dobivaju dio svog ponosa od svojih ponosnih predaka. Naša je povijest dragocjena knjiga čije zlatne stranice uzrokuju ljubomoru drugih naroda “, rekao je.

“Danas moramo iskoristiti našu dragocjenu kulturnu imovinu. Naš veliki pjesnik Hafiz vrijedno je blago kojeg su pohvalili mnogi savremeni svjetski naučnici”, dodao je.

“Fikcija može biti jedan od načina za povezivanje današnje mlade generacije s mislima i poezijom Hafiza, i planiramo pozvati nacionalne pisce da prisustvuju Festivalu sa glavnom temom Hafiza”, rekao je.

Od zainteresiranih podnositelja zahtjeva zatraženo je da prije augusta dostave svoja djela Istraživačkom centru “Hafiz”.

Priče napisane na perzijskom moraju biti u vezi s poezijom, mislima, životom i vremenom Hafiza Širazija.

Hafiz, koji je sahranjen u svom rodnom gradu Širazu, najpoznatiji je po svom “Divanu”.

Izvanredna popularnost pjesnika Hafiza u svim zemljama perzijskih govornih područja proizlazi iz njegove jednostavnosti,  često kolokvijalne, iako muzičke, jezične, slobodne od umjetne virtuoznosti, i njegova nedirnuta upotreba domaćih slika i proverbalnih izraza.

Izvor

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime