Naslovnica sve Govor vođe Islamske revolucije, ajatollaha Khameneija, povodom Dana Kudsa

Govor vođe Islamske revolucije, ajatollaha Khameneija, povodom Dana Kudsa

116
0

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog,

Hvala Allahu Gospodaru svjetova i neka je salavat i selam na Muhammeda (s.a.v.a), Pečata poslanstva i najčasnijeg stvorenja i na njegovu čistu porodicu i odabrane ashabe i one koji ih slijede u dobru do Sudnjeg dana.

Pitanje Palestine još uvijek je najvažnije i najveće goruće pitanje islamskog ummeta. Strategije nepravednog i zločinačkog režima udaljile su jedan narod od njegove kuće, domovine, zemlje i predaka, i na to mjesto postavile teroristički i strani režim.

Ima li išta slabije i neosnovanije od isprazne logike osnivanja cionističkog režima? Evropljani su na osnovu svojih tvrdnji, učinili nepravdu Jevrejima u godinama Drugog svjetskog rata, te se za njih treba osvetiti prognanstvom jednog naroda na Zapadu Azije i strašnim masakrima u njihovoj zemlji. To je logika na koju se oslanjaju zapadne države u svojoj bezuslovnoj i luđačkoj podršci cionističkom režimu. Time su opovrgnuli sve svoje lažne tvrdnje o ljudskim pravima i demokratiji. Ta smiješna i tragična priča traje već više od sedamdeset godina, a svako malo, dodaju joj se nove stranice.

Cionisti su otetu Palestinu od prvog dana pretvorili u terorističku bazu. Izrael nije država, već teroristička baza protiv palestinskog naroda i drugih muslimanskih naroda. Borba protiv tog zločinačkog režima je borba protiv nepravde i terorizma; što je dužnost svih.

Važno je napomenuti da, iako je okupatorska vlada osnovana 1948.god, prvi koraci prema otimanju te osjetljive tačke u islamskom regionu započeli su godinama prije toga. Tih godina Zapad se aktivno miješao u pitanja islamskih zemalja kako bi na vlast doveo sekularizam, radikalni i slijepi nacionalizam i kako bi na vlast postavio tiranske vlade, predane Zapadu ili njihove marionete. Proučavanje događaja tih godina u Iranu, Turskoj i arapskim zemljama od Zapadne Azije do Sjeverne Afrike obznanjuje gorku istinu da su slabost i podijeljenost u islamskom ummetu bili uvod u katastrofu otimanja Palestine. Taj udarac je islamskom ummetu nanesen od strane arogantnog svijeta.

Poučno je to da su u tom vremenu, oba kampa – i kapitalizam i komunizam – stigli do zajedničkog djelovanja. Engleska je kreirala prvobitnu zavjeru i pratila njeno izvršene, cionistički kapitalisti na sebe su preuzeli njeno sprovođenje novcem i oružjem, a Sovjetski Savez bila je prva država koja je priznala osnivanje ilegalne vlade i tamo poslala veliki broj Jevreja.

Okupatorski režim je proizvod stanja u islamskom svijetu s jedne strane, i te zavjere, napada i agresije Evrope s druge strane.

Danas stanje u svijetu nije kao tih dana – to uvijek trebamo imati na umu. Danas je omjer moći promijenjen u korist islamskom svijetu. Različita politička i društvena dešavanja u Evropi i Americi, pokazale su slabosti i duboke podjele u sistemu i upravljanju, kao i u moralu Zapadnjaka naspram ostatka svijeta. Dešavanja tokom izbora u Americi i ispit koji je osramotio samozadovoljne i arogantne lidere, kao i neuspješno suočavanje s pandemijom koronavirusa u Americi i Evropi i sramni detalji vezani za njega, kao i nedavni politički i društveni nemiri u najvažnijim evropskim zemljama pokazatelji su dekadence kampa Zapada.

S druge strane, jačanje snaga otpora na naosjetljivijim islamskim teritorijama, jačanje odbrambenih i ofanzivnih kapaciteta, jačanje samosvjesnosti, motivacije i nade muslimanskih naroda, rast naklona prema islamskim i kur’anskim parolama, naučni napredak, jačanje traženja nezavisnosti i samodovoljnosti među narodima su blagoslovljeni pokazatelji koji nagovještavaju bolju budućnost.

U toj blagoslovljenoj budućnosti, saradnja muslimanskih zemalja mora biti glavni i osnovni cilj, a to se ne čini toliko nedostižnim. Osovina te saradnje je Palestina u značenju cijele države i sudbina Kudsi Šerifa. To je istina koja je uputila srce rahmetli Imama Homeinija ispunjeno svjetlošću da odredi Međunarodni dan Kudsa posljednjeg petka mjeseca Ramazana.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime