Naslovnica sve Proglas Centra za međureligijski i međukulturalni dijalog Islamske organizacije za kulturu i...

Proglas Centra za međureligijski i međukulturalni dijalog Islamske organizacije za kulturu i odnose povodom trenutnih dešavanja u Palestini

18
0

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Ljudski svijet je posljednjih dana ponovo svjedok eskaliranju talasa vatre i krvi u ranjenoj svetoj zemlji Palestini, koja je sa omalovažavanjem Mesdžidul-Akse, prve kible muslimana i Qubbetu-Sakhre, mjesta Mi’radža Poslanika, s.a.v.s., započetih u danima velikog praznika Ramazanskog bajrama, od strane ekstremista surovih Cionista.

Vjerovatno nijedan svjetski grad nije poput džamije Aksa predmetom interesovanja ibrahimovskih religija, i predmetom brige i pažnje svih vjernika i slobodnih u svijetu koji se brinu za ovaj sveti grad i mubarek zemlju.

Uzurpatorski vladari potlačene Palestine na opravdane proteste palestinskih muslimana u danima Bajrama i nakon jednog mjeseca posta, odgovaraju divljim bombardovanjima opkoljenog grada i pojasa Gaze, ulica i sokaka Kudsa, grada Božijih poslanika, a.s., koji je postao zona napada sinova ubica Božijih poslanika.

Iz trenutka u trenutak očita je uznemirenost, jad i gnjev muslimana i svih bogobojaznih i slobodnih u svijetu, iz tragedije koju okupatorski sistem Jerusalema učinio.

Centar za međureligijski i međukulturalni dijalog Islamske organizacije za kulturu i odnose izražava svoje teške osjećaje i bol zbog ponižavanja islamskih svetinja i svetinja drugih ibrahimovskih religija u bolnoj Palestini i izražava suosjećanje sa potlačenim palestinskim muslimanima, posebno u svetom Kudsu i mubarek Gazi. Od svih vjerskih i kulturnih zajednica traži da vezano za današnje događaje u Palestini postupe prema vjerskim i ljudskim obavezama i zaštite potlačene, a zalima osude.

Podrazumijeva se i ne može biti sumnje da zadovoljstvo Svemogućeg Boga i mir u ljudskoj savjesti leži u uklanjanju ugnjetavanja i osiguravanju pravde za potlačene.

Centar za međukulturalni i međureligijski dijalog
Islamska organizacija za kulturu i odnose

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime