Naslovnica Atrakcije Vrhunski iranski gradovi u kojima još uvijek odjekuju odjeci drevnih civilizacija

Vrhunski iranski gradovi u kojima još uvijek odjekuju odjeci drevnih civilizacija

264
0

Ako vas privlače drevne destinacije, Iran bi mogao biti vaša opcija. Zemlja nosi neka od najvećih imena u istoriji – Kir Veliki i Darije, Aleksandar Veliki, Džingis-kan – svi su ostavili svoje tragove, a regije koje su osvojili ili kojima su vladali sada su među vodećim turističkim destinacijama moderne zemlje.

Šetnja po nevjerovatnoj snazi i ljepoti Persepolisa, doživljavanje udaljene moći Suze (Šuša) i unošenje čudesno neizmjernog Elamitskog zigurata u Čogha Zambil, odvest će vas sve do dana slave Drevne Perzije. Iran je dragulj u kruni islama, kombinirajući slavnu arhitekturu i srdačnu dobrodošlicu. To je riznica nekih od najljepših islamskih arhitektura na planeti. Evo izbora drevnih gradova, koji se smatraju glavnim odredištima, u Islamskoj Republici.

Širaz je jedno od najvažnijih turističkih središta u Iranu. Svjetski poznati Persepolis, veličanstveni bazar Vakil, mauzolej Shah Cheragh i grobni kompleksi Sa’dija i Hafeza, dva velika perzijska pjesnika, te spektakularni vrt Eram samo su mali dio mnogih gradskih turističkih atrakcija koje ne bi trebale biti propustiti.Širaz je sa svojim brojnim majstorima također jedno od najboljih mjesta za kupovinu suvenira iz Irana. Nijedan paket iranskih turneja nije potpun bez posjete ovom velikom gradu.

 

Jazd je povijesni grad smješten u središtu Irana. Jedna od glavnih atrakcija je postojanje stare četvrti u centru grada, koja je ostala netaknuta i zadržala svoj izvorni oblik dugi niz vijekova. Ovaj dio grada je zbog svojih jedinstvenih svojstava registriran kao UNESCO-ova svjetska baština. Hvatač vjetrova iz vrta Dowlat’abad, džamija Džameh iz Jazda i kompleks Amir Chakhmaq među ostalim su turističkim atrakcijama.

Isfahan se nalazi u središnjem dijelu Irana. Bio je glavni grad države više od šest stoljeća. Neki od najfinijih primjera islamske arhitekture mogu se naći u gradu, uključujući najveći trg na svijetu, Naqsh-e Jahan. Među mnogim drugim turističkim atrakcijama najviše se ističu Si-o-se-pol, Grand Bazaar i džamija Sheikh Lotfollah. Za više informacija o ovim i mnogim drugim atrakcijama Isfahana, pogledajte turistički vodič Isfahan koji vam pruža vaš turistički vodič za Iran.

Kerman – Zbog svog centralnog smještaja u Iranu, grad oaza Kerman uvijek je bio jedan od najvažnijih gradova u zemlji, ponekad igrajući ulogu trgovačkog centra, čak i sjedišta vlade. Kompleks Ganđali Khan, džamija Malik i vrt Šazdeh među najpopularnijim su turističkim atrakcijama u Kermanu. Kermanov turistički vodič može vas voditi kroz posjet gradu.

Kašan je povijesni grad u blizini Isfahana u središnjem dijelu Irana. Njegova istorija datira prije više od deset hiljada godina, a u njoj su smještene neke od najljepših zgrada islamske arhitekture. Godišnja ceremonija Golab-giri (destilacija ružine vode) Kašana svake godine privlači velike gužve u grad. Neki od najstarijih tragova civilizacije otkriveni su u blizini Kašana, na arheološkom nalazištu Sialk.

Tabriz je bio glavni grad Irana u mnogim istorijskim periodima. 700-godišnja Arg of Tabriz, kompleks bazara Tabriz, Masoleum pjesnika, kao i brojni muzeji i vrtovi širom grada, među glavnim su turističkim atrakcijama. U većini trgovina u gradu možete pronaći turistički vodič Tabriz koji će vam pomoći da se krećete kroz mnoga zanimljiva mjesta. Bez sumnje, Tabriz je također još jedno vrhunsko turističko odredište u Iranu.

IZVOR

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime