Naslovnica sve Gradovi i zanatska sela jačaju posao izrade rukotvorina

Gradovi i zanatska sela jačaju posao izrade rukotvorina

20
0

Razvoj gradova i sela rukotvorina [registrirano od strane Svjetskog zanatskog vijeća] podstakao je srodna preduzeća privlačenjem turista u regije, rekao je zamjenik ministra turizma.

Nacionalna i globalna registracija omogućava da se ovi gradovi i sela iznesu na vidjelo i promoviraju njihovi kapaciteti, najavio je u subotu Pouya Mahmoudian.

Čim grad ili selo bude registrirano na međunarodnom nivou ili na nacionalnom nivou u oblasti rukotvorina, razvoj njegove infrastrukture postaje javni zahtjev svih koji tamo žive, objasnio je zvaničnik.

Svjetski gradovi rukotvorina mogu postati turističke destinacije, kao i centri za studente, poduzetnike i posjetitelje zainteresirane za ručnu umjetnost, dodala je.

Takođe je napomenula da je jedan od najvećih ciljeva ministarstva turizma podizanje statusa ovih gradova i sela.

Iran je sa 14 prijavljenih mjesta na prvom mjestu na svijetu po broju gradova i sela koje je registriralo Svjetsko zanatsko vijeće, a slijede Kina sa sedam prijava, Čile sa četiri i Indija s tri.

Širaz je imenovan „svjetskim gradom [raznolikih] rukotvorina“. Malayer je napravljen od globalnog čvorišta za rezbarenje drveta i namještaj od rezbarenog drveta. Zanđan je stekao titulu “svjetskog grada filigrana”. A selo Qassemabad, koje je nacionalno poznato po tradicionalnim nošnjama, također je promovirano u svjetsko središte rukotvorina. Čador Šab, vrsta domaće gornje odjeće za žene, bila je međutim glavna tema za procjenu WCC-a u selu.

Vrijednost iranskog ručnog rada iznosila je 120 miliona dolara tokom prvih jedanaest mjeseci protekle iranske kalendarske 1399. godine (20. marta 2020. – 18. februara 2021.), izvijestila je novinska agencija Mehr. Izvoz rukotvorina u zemlji opao je tokom spomenutih mjeseci u odnosu na isti period prošle godine zbog štete koju je pandemija koronavirusa nanijela globalnoj trgovini.

Islamska je republika izvezla rukotvorina u vrijednosti od 427 miliona dolara tokom prvih jedanaest mjeseci kalendarske 1398. godine. Od te cifre, oko 190 miliona dolara zaradjeno je trgovinom koferima (dozvoljeno za bezcarinski i neoporezivi transfer) kroz 20 provincija, prema podatke prikupilo Ministarstvo kulturne baštine, turizma i rukotvorina.

Keramika, posude od keramike, ručno tkane krpe, kao i lični ukrasi s dragim i poludragim dragim kamenjem, tradicionalno se izvoze u Irak, Afganistan, Njemačku, SAD, UK i druge zemlje.

IZVOR

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime