Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska tradicionalna muzika Učešće Irana na 9. ruskom festivalu folklora

Učešće Irana na 9. ruskom festivalu folklora

83
0

Savjetnik za kulturu Islamske Republike Iran iz Rusije najavio je da će iranska tradicionalna muzička grupa nastupiti u sklopu 9. Međunarodnog festivala folklora i tradicionalne kulture pod nazivom “Gorje”, koji je započeo u Republici Dagestan.

U intervjuu za IRNA-u u četvrtak, Massoud Ahmadvand je dodao: “Od 9. jula do 14. jula (30. juna do 5. jula), uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, ovaj kulturni događaj će se održati uz učešće muzike grupe iz sedam zemalja, uključujući Iran.”

Generalni direktorat za kulturnu saradnju i iranske poslove u inostranstvu Organizacija islamske kulture i komunikacija, u saradnji sa Generalnim direktoratom za islamsku kulturu i vodstvo provincije Hamadan i uz pomoć savjetnika za kulturu naše zemlje u Rusiji, poslala je ovaj bend u Rusiju .

U okviru 9. međunarodnog festivala folklora i tradicionalne kulture u Republici Dagestan, Mahačkala i Derbent iranske grupe tradicionalne muzike izvest će program pod nazivom “Religija”, piše u saopćenju Ruskog saveznog kulturnog instituta za koncerte.

U izjavi se kaže: Deveti međunarodni festival folklora i tradicionalne kulture uspostavljen je s ciljem očuvanja i razvoja izvornosti, tradicije i nacionalnih karakteristika narodne kulture i razmjene kulturnih tradicija različitih naroda i pomoći u očuvanju i razvoju nematerijalne kulturne kulture zemlje baština.

Ove godine na festivalu će učestvovati najbolje folklorne grupe iz Islamske Republike Iran, Češke, Slovačke, Srbije, Indije, Azerbejdžana, Dagestana, Kazahstana, Uzbekistana i regiona Rusije, rekao je Ruski savezni kulturni institut. Planirano je da više od 12.000 ljudi dođe pogledati ovaj festival.

Razvoj suradnje s Iranom jedan je od prioriteta ruske vanjske politike, a odnosi na poljima politike, trgovine i ekonomije, nauke i tehnologije, kulture, čovječanstva i drugim pitanjima bit će ojačani, navodi se u priopćenju Ruskog kulturnog instituta. .

U saopćenju se napominje da je krajem 2020. godine u Moskvi održan sastanak Rusije i Irana na kojem se razgovaralo o načinima za razvoj zajedničke suradnje dviju strana.

Mostafa Rashidi osnivač je i umjetnički direktor grupe za tradicionalnu muziku Ain iz provincije Hamedan, koja je osnovana 2015. godine. Muzičari ove grupe izvode ne samo tradicionalnu muziku Irana, već i lokalnu muziku naroda centralnog i zapadnog Irana.

Grupa je učestvovala na raznim nacionalnim festivalima i pobijedila na mnogim od njih. 2017. Ain je održao koncerte u Mumbaiju i Hyderabadu (Indija), a 2019. godine učestvovao je na Muslimanskom festivalu umjetnosti (Malezija).

Grupa će voditi razne programe u različitim gradovima Dagestana.

4. jula u konferencijskoj sali Nacionalne biblioteke Republike Dagestan održaće se panel diskusija na temu „Narodna kultura, tradicija i modernost“ uz učešće ove iranske muzičke grupe.

Članovi ritualne muzičke grupe su Mostafa Azadi Moghtadar, Seyed Ishaq Sadeghi, Mehrdad Varasteh Dalir, Hossein Ahmadi Neshat, Moin Sarehvandi, Farshad Farahani Deljoo i Mostafa Rashidi Motlagh.

IZVOR

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime