Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Iranski filmovi na festivalu u Sydneyu

Iranski filmovi na festivalu u Sydneyu

58
0

Filmski festival u Sydneyu održat će retrospektivu poznatog iranskog filmaša Abasa Kiarostamija.

Deset filmova iz različitih perioda njegove karijere odabrano je za pregled u Palace Central 1 tokom festivala, koji će biti organizovan u australijskom gradu od 18. do 29. avgusta, najavili su organizatori.

“Taste of Cherry” jedan je od filmova koji će biti prikazan u retrospektivi.

Prvi iranski film koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu film je velike humanosti i složenosti, koji se može pohvaliti jednim od najsmjelijih i nezaboravnih završetaka u kinu.

Gospodin Badiei vozi se po gradilištima na prašnjavoj periferiji Teherana. Traži nekoga tko će oduzeti njegovo tijelo nakon što si oduzme život i pokušava zatražiti pomoć mladog vojnika, sjemeništarca i taksidermičara.

“Vjetar će nas nositi”, dobitnik glavne nagrade žirija na Venecijanskom filmskom festivalu, još je jedan od vrhunaca programa.

To je nježno komična priča o nepredvidljivosti života. Ključni element Kiarostamijevih filmova je ponovna pojava heroja s opsesivnom potragom koji ne uspije. U svojoj knjizi o Kiarostamiju, Jonathan Rosenbaum tvrdi da, iako je ovo narativno raseljavanje zabrinjavajuće za neke gledatelje, ove „digresije su trenuci natopljeni ličnošću, humorom i atmosferom“.

Prikazat će se “Gdje je kuća prijatelja?”, Dobitnika Brončanog leoparda na Filmskom festivalu u Locarnu 1989. godine.

Ova pjesnička priča o dječaku koji mora vratiti školsku knjigu školskog druga donijela je Kiarostamiju međunarodnu slavu.

Prvi film iz Kiarostamijeve omiljene Koker trilogije otvara se u seoskoj školi na sjeveru Irana. Mohammadreza je završio svoju domaću zadaću u pogrešnoj knjizi i ako je opet bude izbačen. Kada Ahmad slučajno odnese Mohammadovu knjigu kući, on se utuči i putuje u noć kako bi pronašao svog najboljeg prijatelja i vratio knjigu.

Riječ je o odgovornosti i dužnosti, koja je inspirirana idejom Kiarostamijevog sina Bahmana i pričom učitelja.

Sastav također uključuje “I život ide dalje”, “Hljeb i aleja”, “Izbliza”, “Putnik”, “Kroz masline”, “Poredak ili nered” i “Deset”.

Brojni međunarodni filmski centri i festivali organizovali su retrospektive Kiarostamija nakon njegove smrti 4. jula 2016.

Garage Screen, glavni filmski centar u Moskvi koji se fokusira na novu kinematografiju i istoriju filmova u dijalogu sa savremenom umetnošću i kulturom, održava retrospektivu Kiarostamija.

Pored toga, Azijska filmska arhiva, nevladino središte u Singapuru koje čuva filmsko nasljeđe azijske kinematografije, trenutno održava retrospektivu filmaša.

Trideset i četiri igrana i kratka filma prikazana su tokom retrospektive koja je otvorena 10. jula i trajaće do 28. avgusta u Oldham Theatreu, Nacionalnoj arhivi Singapurske zgrade.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime