Naslovnica Atrakcije Amir Chakhmaq: prekrasna destinacija u središnjem Iranu

Amir Chakhmaq: prekrasna destinacija u središnjem Iranu

70
0

Imajući jedinstvenu impozantnu fasadu i mirnu atmosferu, kompleks Amir Chakhmaq iz 19. stoljeća jedno je od glavnih turističkih odredišta u središnjem Iranu.

Smještena na istoimenom trgu u gradu Yazd, registrovanom pod UNESCO-om, trospratnica čini jezgru kompleksa, koja je izuzetno zapažena po privlačnim redovima simetričnih utonulih niša koje su savršeno osvijetljene prateći zalazak sunca.

Strukture koje čine kompleks uključuju džamiju, karavan-saraj, kupalište, bunar sa hladnom vodom i tekiju u kojoj se šiitski muslimani okupljaju radi promatranja posebnih vjerskih ceremonija, koje su sve osmišljene prema tradicionalnim principima rasporeda.

Savršeno proporcionalne niše na fasadi mogu se činiti najboljima i najfotogenijima kasno popodne, kada se čini da se visoki eksterijer sjaji na tamnom nebu i sunčeva svjetlost bakrene boje zauzima unutar svake niše.

Pješački trg s pogledom na kompleks obično je pun posjetilaca. Uređen je s prostranim bazenom, osvijetljenim fontanama, dobro njegovanim drvećem i grmljem koje noću pruža atraktivan prvi plan prekrasnom pogledu.

Ispod kompleksa nalazi se mali bazar s redovima dvospratnih arkada.

Yazd se obično naziva divnim mjestom za boravak ili odredištem “ne propustite” gotovo svi njegovi posjetitelji. Djelomično pokriveni uličice, zajedno s ulicama, javnim trgovima i dvorištima doprinose ugodnom urbanom kvalitetu. Grad je izbjegao trendove modernizacije koji su uništili mnoge tradicionalne zemljane gradove.

Danas preživljava sa svojim tradicionalnim četvrtima, sistemom kanata, tradicionalnim kućama, bazarima, hamamima, cisternama s vodom, džamijama, sinagogama, zoroastrijskim hramovima i istorijskim vrtom Dolat-Abad. Grad uživa u mirnom suživotu tri religije: islama, judaizma i zoroastrizma.

Voda se u grad dovodi sistemom qanat. Svaka gradska četvrt izgrađena je na kanatu i ima zajednički centar. Koncept perzijskog kanata registriran je na UNESCO-voj listi svjetske baštine 2016. godine jer pružaju izuzetno svjedočanstvo o kulturnoj tradiciji i civilizacijama u pustinjskim područjima sa sušnom klimom.

Korištenje zemlje u zgradama uključuje zidove i krovove izgradnjom svodova i kupola. Kuće su građene sa dvorištima ispod nivoa zemlje, koji služe podzemnim površinama. Hvatači vjetra, dvorišta i debeli zemljani zidovi stvaraju ugodnu mikroklimu.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime