Naslovnica Atrakcije Hajdarija džamija: tajne jedne od drevnih bogomolja

Hajdarija džamija: tajne jedne od drevnih bogomolja

226
0

Hajdarija džamija veličanstven je spomenik iz perioda Seldžuka, vjerovatno s kraja 12. ili početka 13. stoljeća. Čudesan je mir koji okružuje bogomolju koja se nalazi u okrugu Bolaghi u Qazvinu, sjeverno-centralni Iran.

Pod dinastijom Kadžar u 19. stoljeću, skromna džamija ugrađena je u strukturu medrese. Međutim, većina dijelova ove medrese kasnije je srušena kako bi se napravila mjesta za izgradnju osnovne škole 1955. godine.

Ova džamija se nalazila na južnoj strani dvorišta, koje je bilo okruženo lukovima medrese na istočnoj, zapadnoj i sjevernoj strani. Na osnovu plana medrese Andréa Godarda, ulazi u kompleks bili su smješteni sjeveroistočno i sjeverozapadno od dvorišta, a nekada je na istočnoj i zapadnoj strani pored ulaza bilo devet ćelija. Sjeverna strana medrese sastojala se od centralnog iwana okruženog sa po tri ćelije sa svake strane.

Kvadratni plan njene seldžučke molitvene dvorane je 14 x 14 metara izvana i 10 sa 10 metara iz unutrašnjosti džamije.

U džamiju se ulazi sa sjevera, gdje je seldžučkoj strukturi kasnije dodan ulazni ivan, dimenzija šest puta 14 metara. Kupolasta odaja ove džamije strukturirana je slično kao vatrogasni hramovi Sasanida Čahar-taqa, unutar kojih se kvadratni plan pretvara u osmerokut pomoću škriljaca koji podupiru ciglanu kupolu. Međutim, kupola ove džamije više ne postoji. Nedavni privremeni krov sada štiti unutrašnji prostor.

Džamija je izgrađena od cigle i poznata je po sjajnim zidanim zidovima i rezbarenim štukaturama. Osim toga, njegova dekoracija je izuzetna po svojim rano glaziranim pločicama. Lučne niše u unutrašnjim uglovima završene su uklesanim štukaturnim natpisima i ukrasima od muqarnas opeke. Uzorci od romba od cigle na škrgama ukrašeni su ispisanim bareljefnim krugovima. Ispod kupolastih lukova nalazi se friz sa natpisom od kufičkog gipsa. Neki od natpisa su iz sure Hašr u Kur’anu.

Mihrab na južnom zidu molitvene dvorane sastavljen je od fino izrezbarene štukature na ofarbanoj plavoj podlozi. Iako je donja polovina mihraba oštećena, ostaje jedan od najboljih primjera iranskih štukaturnih mihraba. Na okviru oko mihraba i luku kupole iznad mihraba nalaze se stilizirani šipak i šišarke visokog reljefa.

Iran, zemlja s većinskim muslimanskim stanovništvom, dom je brojnih prekrasnih crkava i kapela koje imaju zadivljujuću arhitekturu i izuzetna kićena djela. Štaviše, drevni grad Qazvin blagoslovljen je nekim istorijskim crkvama i jermenskim naseljima, koja se posjećuju kao turistička odredišta zbog svog sjaja i arhitektonske ljepote.

Qazvin je nekoć bio glavni grad moćnog Perzijskog carstva, pod vladavinom Safavida, od 1548. do 98. godine. To je glavno turističko odredište s divno obnovljenom lokacijom pretvorenom u karavan-saraje, nekim neobičnim muzejima i pregršt pristojnih mogućnosti za jelo. Za većinu putnika Qazvin je također prvenstveno polazište za izlete do poznatih Dvorca ubojica i pješačenje u senzacionalnoj dolini Alamut.

U gradu se nalazi i jedan od najvećih krovnih karavana u zemlji, Sa’d-al Saltaneh karavan-saraj. Datira iz doba Kadžara, mjesto je za otkrivanje desetina Hođreha ili trgovina, kafića, dvorišta i zapanjujuće džamije. To je mjesto za posjetitelje koji žele doživjeti kulturu, kulinarstvo i gostoprimstvo Irana.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime