Naslovnica Atrakcije Palača Ćehel sotun

Palača Ćehel sotun

30
0

Lijepo proporcionalni Ćehel Sotoun odličan je primjer kraljevskog vrta preostalog iz doba Safavida (1501-1736). Značenje njenog imena je palata sa 40 stubova.

Smješten u Isfahanu, koji ima svjetsku reputaciju umjetničkog i historijskog grada, u Kakh-e Chehel Sotoun ulazi se s elegantne terase koja savršeno premošćuje prijelaz između perzijske ljubavi prema vrtovima i unutrašnjosti.

Glavna građevina izgrađena je kao paviljon za užitak i prijemna dvorana, korištenjem stila talar (stupast trijem) inspiriran Ahemenidom.

Prije ulaska u palaču nalazi se veranda sa 20 stupova od čempresa. Ipak, kako naziv Chehel Sotoun sugerira, mora postojati 40 kolona. Odraz 20 pravih stupova na vodi bazena stvara iluziju da postoji 40 stupova. Vrijedno je spomenuti da broj 40 u Iranu općenito označava višestrukost. Stoga možemo zaključiti da je iza izgradnje tako nevjerojatne građevine bilo veliko razmišljanje.

To je jedina preživjela palača na nekadašnjoj kraljevskoj četvrti koja se prostire između golemog trga imama i Chahar Bagh Abbasi St. Kakh-e Chehel Sotoun slovi za datume iz 1614. godine; natpis otkriven 1949. godine, sugerira da je dovršen 1647. godine pod nadzorom šaha Abbasa II.

Prema Lonely Planetu, Velika dvorana palače (Prijestolna dvorana) je dragulj, bogato ukrašen freskama, minijaturama i keramikom. Gornjim zidovima dominiraju istorijske freske velikih razmjera, koje raskošno prikazuju dvorski život i neke od velikih bitaka iz doba Safavida – dvije srednje freske datiraju iz perioda Qajar, ali ostale četiri su originalne.

S desna na lijevo, iznad ulaznih vrata, vojske šaha Ismaila vode bitku sa Uzbecima; Nader Shah se bori sa sultanom Mohammedom na indijskom bojnom polju, a Shah Abbas II dočekuje turkestanskog kralja Nader Khana sa muzičarima i djevojkama koje plešu.

Na zidu nasuprot vratima, takođe zdesna nalijevo, šah Abas I predsjeda razmetljivim domjenkom; Šah Ismail bori se protiv janjičara Sultana Selima; a šah Tahmasp prima Humayuna, indijskog princa koji je pobjegao u Perziju 1543.

Ova izvanredna djela preživjela su invaziju Afganistanaca iz 18. stoljeća, koji su izbjelili slike kako bi pokazali svoje neodobravanje takve ekstravagancije. Ostali predmeti, uključujući šešir Safividovog predaka Safi al-Dina, čuvaju se u malom muzeju.

Vrt palače (Bagh-e Chehel Sotun) odličan je primjer klasičnog perzijskog vrta, koji je upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Pravi koncept Perzijskog vrta koji je duboko ukorijenjen u vremenu isprepliće prirodne elemente sa sastavnim dijelovima čovjeka kako bi utjelovio ideju stvaranja raja na Zemlji pomoću umjetničkih, filozofskih, figurativnih i religijskih pojmova.

Na web stranici UNESCO -a stoji da je besprijekoran dizajn Perzijskog vrta, zajedno sa sposobnošću da odgovori na ekstremne klimatske uvjete, rezultat nadahnute i inteligentne primjene različitih područja znanja, odnosno tehnologije, upravljanja vodama i inženjeringa, arhitekture, botanike , i poljoprivrede.

Natopljen bogatom istorijom i kulturom, Isfahan je nekada bio raskrsnica međunarodne trgovine i diplomatije u Iranu. Sada je to jedno od najboljih iranskih turističkih odredišta iz dobrih razloga.

Grad je odavno dobio nadimak Nesf-e-Jahan što se prevodi kao „pola svijeta“; što znači da je važno vidjeti cijeli svijet. U doba svog procvata bio je i jedan od najvećih gradova u regiji sa blizu milion stanovnika.

Veliki imamski trg, najpoznatiji kao Naghsh-e Jahan Sq. (književno značenje „Slika svijeta“), jedan je od najvećih u svijetu (500m do 160m) i veličanstven primjer urbanog planiranja.

Glavna vrata Chehel Sotouna otvaraju se do ulice Sepah, pored općine Isfahan. Stoga je, u slučaju korištenja javnog prijevoza, Općinski autobusni kolodvor prilično blizu palače. Druge atrakcije u blizini koje zaista morate posjetiti su Trg Naghsh-e Jahan, Palata Hasht Behesht, Džamija šeika Lotfollaha, Palata Ali Qapu, Vrata Qeysarieh (Veliki bazar) i Imam džamija.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime