Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Centar za drvena umjetnička djela biće osnovan u Boruđerdu

Centar za drvena umjetnička djela biće osnovan u Boruđerdu

47
0

Lokalne vlasti će u gradu Boruđerdu, koji se nalazi u zapadnoj provinciji Lorestan, osnovati centar za drvena umjetnička djela i obradu drveta.

“S obzirom na bogatu historiju i potencijal Boruđerda kao grada drvenarije, ovdje će biti uspostavljen specijalizirani zanatski centar koji će se fokusirati na ovu posebnost”, rekao je u nedjelju pokrajinski načelnik za turizam Seyyed Amin Qasemi.

Nada se da će osnivanje takvih centara odigrati ključnu ulogu u stvaranju radnih mjesta za lokalno stanovništvo i privlačenju više turista u regiju, dodao je dužnosnik.

Iran je sa 14 unosa prvi na globalnom nivou po broju gradova i sela koje je registriralo Svjetsko zanatsko vijeće, a slijede Kina sa sedam unosa, Čile sa četiri i Indija s tri.

Vrijednost izvoza iranskih rukotvorina iznosila je 120 miliona dolara u prvih jedanaest mjeseci protekle iranske kalendarske godine 1399. (20. marta 2020. – 18. februara 2021.), izvijestio je Mehr. Izvoz domaće radinosti u zemlji opao je tokom navedenih mjeseci u odnosu na isti period prošle godine zbog štete koju je pandemija koronavirusa nanijela globalnoj trgovini.

Islamska Republika je u prvih jedanaest mjeseci kalendarske 2019. godine izvezla zanate vrijedne 427 miliona dolara. Od tog broja, oko 190 miliona dolara zarađeno je trgovinom koferima (dozvoljeno za bescarinski i neoporezivi transfer) kroz 20 provincija, prema podatke je prikupilo Ministarstvo za kulturno naslijeđe, turizam i obrt.

Keramika, posuđe od keramike, ručno tkane tkanine, kao i lični ukrasi sa dragim i poludragim kamenjem tradicionalno se izvoze u Irak, Afganistan, Njemačku, SAD, Veliku Britaniju i druge zemlje.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime