Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Zanatski poslovi u Bandar-e Torkamanu

Zanatski poslovi u Bandar-e Torkamanu

38
0

Iranska vlada odobrila je 2,4 milijarde rijala (oko 57.000 dolara po zvaničnom kursu od 42.000 rijala za dolar) zajmova za podršku rukotvorinama širom Bandar-e Torkamana, sjeverne provincije Golestan.

Ovaj iznos novca isplaćen je zanatlijama koji se bave raznim oblastima rukotvorina, uključujući tradicionalne muzičke instrumente, ćilim, pletarstvo, kožu, šivanje i tradicionalni vez, rekao je lokalni turistički zvaničnik u srijedu.

Također se očekuje da će lokalnim stanovnicima stvoriti više mogućnosti za zapošljavanje, dodao je Hamid Manuchehri.

Bandar-e Torkaman se nalazi u turkmenskoj Sahri, koja pokriva veliki region. Na zapadu i sjeveru graniči sa Kaspijskim morem, kao i sa Republikom Turkmenistan. Na istoku su Bojnord i Dargaz, dok su na jugu brdovita područja planine Alborz.

Sa 14 prijava, Iran je na prvom mjestu u svijetu po broju gradova i sela registrovanih od strane Svjetskog zanatskog vijeća, a slijede Kina sa sedam, Čile sa četiri i Indija sa tri.

U januaru 2020. godine, gradove Shiraz, Malayer i Zanjan i selo Qassemabad odredio je WCC-Asia Pacific Region, čime je broj iranskih svjetskih zanatskih gradova i sela postavljen sa deset na 14.

Shiraz je proglašen “svjetskim gradom [raznovrsnih] rukotvorina”. Malayer je postao globalni centar za drvorezbarstvo i namještaj od rezbarenog drveta. Zanjan je stekao titulu “svjetskog grada filigrana”. A selo Qassemabad, koje je nacionalno poznato po svojim tradicionalnim nošnjama, također je promovirano u svjetsko središte rukotvorina. Čador Šab, neka vrsta domaće vanjske odjeće za žene.

Vrijednost iranskog izvoza rukotvorina iznosila je 120 miliona dolara tokom prvih jedanaest mjeseci prošle iranske kalendarske 1399. godine (20. marta 2020. – 18. februara 2021.), izvijestio je Mehr. Izvoz rukotvorina iz zemlje je tokom navedenih mjeseci pao u odnosu na isti period prošle godine zbog štete koju je pandemija koronavirusa nanijela globalnoj trgovini.

Islamska Republika je u prvih jedanaest mjeseci kalendarske 1398. godine izvezla zanate vrijedne 427 miliona dolara. Od tog broja, oko 190 miliona dolara zarađeno je trgovinom koferima (dozvoljeno za bescarinski i neoporezivi transfer) kroz 20 provincija, prema podaci koje je prikupilo Ministarstvo kulturnog nasljeđa, turizma i rukotvorina.

Keramika, grnčarije, ručno tkane tkanine kao i lični ukrasi sa dragim i poludragim dragim kamenjem tradicionalno se izvoze u Irak, Afganistan, Njemačku, SAD, Veliku Britaniju i druge zemlje.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime