Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Hašir bafi: tkanje prostirki

Hašir bafi: tkanje prostirki

63
0

Hasir Bafi, ili tkanje prostirki, jedno je od najstarijih oblasti rukotvorina na iranskoj visoravni. Nije poznato kada i gdje je ovaj zanat prvi put izmišljen. Ali arheolozi su otkrili tragove prostirki na komadima gipsa koji pripadaju prije šest hiljada godina.

Najstariji komad Hasira u Iranu pripada regiji Šahdad u provinciji Kerman. Tkanje prostirki, koje se provlači kroz pamučnu pređu, nije se promijenilo od starog Egipta do danas.

U zavisnosti od geografskog okruženja, sirovina Hasira u različitim dijelovima Irana su: listići drveća hurme, letci drveća divlje hurme ili Porak, ženke divlje hurme ili daz, stabljike trske iz tropskih laguna Khuzestana, hladnih regija Zarivara jezero, laguna Anzali, zemlje oko jezera Hamun, poreklo pšenice iz provincija Zanjan, Azarbaijan, itd.

Alati Hasir Bafija su vrlo jednostavni i ograničeni, uključujući srp, turpija, makaze, iglu i šilo za šivanje. Ovaj umjetnički zanat je uobičajen u provincijama Sistan-Baluchestan, Khuzestan, Kurdistan, Hormozgan, Bushehr, Kerman, Yazd, Fars, Mazandaran, Gilan i Teheran.

Za tkanje prostirke beru se prve stabljike koje se međusobno slažu po veličini i prečniku i namoče u vodu. Zatim ih tri do pet spaja druga stabljika. Ovi snopovi se tkaju zajedno kako bi se napravili predmeti kao što su korpe, torbe, podne obloge, zidne vješalice itd.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime