Naslovnica Perzijski jezik i književnost Buybook je objavio poznati perzijski roman “Njen ja”

Buybook je objavio poznati perzijski roman “Njen ja”

171
0
book

U saradnji Iranskog kulturnog centra i izdavačke kuće Buybook objavljena je knjiga “Njen ja”  iranskog pisca Reze Amirkhanija.

Ovaj roman je njegovo najpoznatije djelo koje je doživjelo pedeset izdanja u Iranu. Priča je smještena u turbulentno vrijeme  kroz koj je Iran prolazio u prošlom vijeku, i prati život imućne porodice, a sve se prepliće sa unutrašnjim svijetom glavnog junaka. U šarenilu ovog kaleidoskopa jedna slika je vodilja – njegova voljena ljepotica Mahtab, čija je tragična sudbina obilježila Alijev život.

Roman “Njen ja” suptilno je i duboko filozofsko promišljanje o krhkosti postojanja, o neizbježnoj smrti i besmrtnosti, o biti ljubavi i o odnosu čovjeka s Bogom.

 

O autoru

Reza Amirkhani (Teheran, 1973) jedan je od najistaknutijih savremenih iranskih pisaca. Iako je studirao mašinstvo, pisati je počeo već kao dvadesetogodišnjak, i samo dvije godine kasnije s prvim romanom Ermya, proglašen je iznimnim literarnim talentom. Autor je nekoliko romana i zbirki priča, a piše i književnu kritiku i publicistiku. Dobitnik je brojnih nagrada i djela su mu prevedena na više jezika. Roman Njen ja, objavljen 1999. godine, njegovo je najpoznatije djelo i do sada je doživjelo pedeset izdanja u Iranu.

 

book

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime