Naslovnica Atrakcije Stepenasto selo Masoule

Stepenasto selo Masoule

15
0

Oko 1050 metara nadmorske visine, gdje je zrak rijeđi, hladniji i manje zagađen, nalazi se 1000 godina staro planinsko selo Masouleh smješteno tik do prekrasne zelene doline.

Masouleh je grad u glavnom gradu okruga Sardar-e Đangal, u okrugu Fouman, provinciji Gilan, Iran. Povijesna imena za grad uključuju Masalar i Khortab. Osnovan je u 10. stoljeću nove ere. Selo se nalazi otprilike 60 km jugozapadno od Rašta i 32 km zapadno od Foumana i blizu južne obale Kaspijskog jezera. Prvo selo Masouleh osnovano je oko 1006. godine, 6 km sjeverozapadno od sadašnjeg grada, a zove se Staro-Masouleh (Kohneh Masouleh na perzijskom). Ljudi su se preselili iz Starog-Masouleha u današnji grad zbog kuge i napada susjednih zajednica.

Struktura Masouleha je jedinstvena. Zgrade su ugrađene u planinu i međusobno su povezane. Prednja dvorišta i krovovi služe kao pješačke površine slične ulicama. Kad padne mrak raznobojna svjetla su u punom sjaju. Osvijetljeni su perzijski tepisi s uzorkom, a zrak je ispu

njen mješavinom slatkog voćnog duhana i šiš kebaba. Noć koja je za Perzijance znači okupljanje porodice i kada smijeh p

ostaje sve glasniji.

 

Poznat po svojim tradicionalnim drvenim zgradama, grupsanimna sjevernim padinama doline, Masouleh je registrovan kao nacionalna kulturna i prirodna baština u I.R. Iran, jedno od mjesta UNESCO-a. Selo je bogato materijalnom i nematerijalnom baštinom. Okolne planine pružaju brojne mogućnosti za planinarenje, penjanje i druge aktivnosti.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime