Naslovnica Perzijski jezik i književnost Iranski književnici Obilježen Dan sjećanja na iranske velikane – Firdusija i Hajama

Obilježen Dan sjećanja na iranske velikane – Firdusija i Hajama

112
0

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na dva perzijska pjesnika – Firdusija i Hajama – u sarajevskom hotelu Marriot je 23. maja održano druženje studenata i profesora sa Studijske grupe za perzijski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Druženju su prisustvovali Sejid Husein Redžebi, ambasador Islamske Republike Iran u BiH, Ali Ameri, konzul za kulturu, dr. Sejid Kazem Musavi, gostujući profesor iz Irana, profesori dr. Dženita Haverić, dr. Namir Karahalilović, dr. Munir Drkić kao i brojni studenti Katedre za perzijski jezik i književnost Univerziteta u Sarajevu.

Tokom druženja bilo je riječi o aktivnostima Iranskog kulturnog centra i mogućnosti ostvarivanja saradnje studenata sa istim, kao i načinima korištenja potencijala koje ove Centar posjeduje.

Takođe bilo je riječi i o spremnosti Kulturnog centra da posredstvom Fondacije Sa’di i u saradnji s profesorima Katedre za perzijski jezik i književnost omogući da troje studenata posjete Iran radi studijskog boravka i pohađanja kursa perzijskog jezika u Iranu.

Tokom dvosatnog druženja o liku i djelu najvećeg iranskog epskog pjesnika Firdusija  govorio je prof. Musavi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime