Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Bh.studenti filmske umjetnosti učesnici ovogodišnjeg Talent kampusa Fadžr Festivala u Iranu

Bh.studenti filmske umjetnosti učesnici ovogodišnjeg Talent kampusa Fadžr Festivala u Iranu

83
0

U okviru ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala Fedžr organizatori su tradicionalno pružili priliku i mladim talentovanim ljudima širom svijeta da kroz Talent kampus Festivala usavrše svoja znanja, steknu nova iskustva i poznanstva koja će im u budućnosti biti od koristi u njihovom radu u filmskoj industriji.

Iranski kulturni centar je u saradnji sa Akademijama scenskih umjetnosti u Sarajevu i Banjaluci, te Udruženjem filmskih radnika BiH osigurao učešće dvije bosanskohercegovačke mlade umjetnice na Talent kampusu Fedžr festivala. Riječ je o studenticama Sari Radusinović i Katarini Živanović.

Pored jedinstvene prilike da proputuju Iran i takođe steknu nova znanja i iskustva o filmskoj industriji zbog čega su prvenstveno i boravile u Iranu, studentice su nam se po povratku javile kako bi prenijele svoja iskustva i dojmove o ovom putovanju.

„Meni je u Teheranu bilo zaista predivno. Svi su se jako trudili da nam ovo iskustvo bude nezaboravno! Stekla sam mnogo prijatelja iz Irana (momci i djevojke koji su bili volonteri na festivalu i za koje imam samo riječi hvale) i iz drugih zemalja Azije i  Evrope. Što se tiče predavanja koja su se tamo održavala, to su uglavnom bila predavanja od strane poznatijih iranskih reditelja i glumaca (ne samo iranskih naravno, neki gosti su bili iz Turske, Španije pa čak i Amerike). Za vrijeme festivala smo imali i razne obilaske Teherana što je isto bilo jako zanimljivo, a i kada nismo imali zvanične ture, volonteri na festivalu su se maksimalno trudili da nam pokažu sve što nas zanima. Na festivalu je bilo mnogo filmova, ali moram priznati da između radionica koje smo imali svaki dan u velikom broju i obilaženja grada i njegovih znamenitosti, nisam stizala pogledati puno. Meni je najzanimljivije bilo gledati kratke studentske filmove koji su se tamo prikazivali, prosto iz razloga što sam i sama student i bavim se pravljenjem kratkometražnih filmova, pa mi je drago što se i to našlo na festivalu. Sve u svemu fantastično iskustvo, divni ljudi i zaista želim ponovo da odem!“ – kazala je Sara Radusinović.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime