Naslovnica Atrakcije Eram vrt u Širazu – rajski prizor

Eram vrt u Širazu – rajski prizor

250
0

Eram vrt (Bagh-e Eram) nalazi se uz sjevernu obalu rijeke Hošk u Širazu, jedan je od najpoznatijih i najljepših perzijskih vrtova u Iranu.

Vrt i zgrada su izgrađeni tokom sredine 13.vijeka od strane Ilhanat ili najvećeg načelnika Kaškai plemena Pars. Međutim, originalni izgled vrta, sa svojom posebnom perzijskom strukturom četiri rajska vrta je najvjerovatnije postavljen u 11. vijeku od strane Seldžuka.

Prekrasni trospratni paviljon sagrađen je u stilu koji je prevladavao tokom vladavine dinastija Safavida i Kadžara.

Zgradu je dizajnirao lokalni arhitekta, Hadži Mohamad Hasan. Trideset i dvije sobe u dvije etaže dekorisane su Hafizovim stihovima.

U prizemnom dijelu vile smješten je raskošno ukrašen plitki bazen (impluvium), a cijeli prizemni prostor namijenjen je opuštanju i odmoru za vrijeme vrelih dana ljeta.

Prekrasno cvijeće, osvježavajući zrak i visoka stabla drveća među kojima je i jedno poznato pod nazivom sarv-e naz, a za koje se vjeruje da je staro 3.000 godina, kao i opojni miris mirte, privlače brojne turiste, posebno u proljeće.

Vrt Eram je vrt s najvećim brojem biljaka u Iranu i nalazi se u sastavu Botaničke bašte (osnovana 1983.) od strane Univerziteta u Širazu.

Vrt Eram je zajedno sa još osam drugih iranskih vrtova stavljen na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime