Naslovnica Atrakcije Upoznajmo Mazanderan

Upoznajmo Mazanderan

59
0

Lučki grad Babolsar udaljen je 18 km sjeverno od grada Babola i nalazi se u najsjevernijem djelu ove regije.

Babolsar je jedan od najljepših gradova provincije Mazanderan a udaljen je 60 km od centra regije – grada Sari i 240 kilometara od iranske prijestonice Teherana.

Ovaj grad izgrađen je nadomak obale Kaspijskog mora i na ušću rijeke Babol. Brojne turističke agencije u sjevernom i kampovi u južnom dijelu grada i blizina morske plaže ovaj grad svrstavaju u najposjećenije turističko mjesto provincije Mazanderan, dok ljeti i u vrijeme iranske nove godine ovaj grad postaje ispunjen brojnim domaćim i stranim posjetiocima koji neprestano uživaju u zapanjujućoj prirodi ove regije.

Ekonomija u Bablosaru kao i u ostalim gradovime Mazanderana zasnovana je na tri osnovne grane -poljoprivredi, industriji i stočarstvu. Ova regija je zbog izuzetno dobrih klimatskih uslova najpogodnija za uzgoj žitarica a posebno riže.

Grad Bablosar pored poljoprivrednih dobara posjeduje i brojne kulturno-historijske građevine, poput turbeta Ibrahima, jednog od potomaka plemenitog Poslanika islama, koje je izgrađeno na sjeveroistoku grada.

Grad posjeduje brojne univerzitetske centre te naučne i kulturne institucije.

Grad Amol nalazi se na 80 metara nadmorske visine. Sa svoje sjeverne strane proteže se do Kaspijskog mora, sa istoka do grada Babol, sa juga prema planinskom lancu Alborz (Elburs) a sa zapada do grada Nur.

Rijeka Haraz ujedno je i naznačajnija rijeka ovog podneblja a protiče kroz centar grada i ulijeva se u Kaspijsko more. Pretežno sve historijske građevine u ovom gradu vežu se za ženu Firuz-šaha – Amole, dok je u vrijeme vladavine Hosro Parviza ovaj grad doživio ekonomski, kulturni i društveni progres.

U islamskom periodu, dugi niz godina provincija Mazanderan, a kasnije i grad Amol bili su sjedište vladavine velija koji su bivali imenovani od strane halifa.

Grad Amol u periodu islamske vladavine bio je najnaseljenije i najmnogoljudnije mjesto provincije Mazanderan. Prema tome, napisane su brojne hikaje i pripovjetke o historiji ovog grada koje govore o naseljenosti i važnosti tog područja a postojeća arheološka nalazišta u blizini Amola govore nam o burnoj prošlosti ovoga grada. Prema historijskim spisima ovaj grad je u prošlosti bio poprištem brojnih poplava, zemljotresa ali mnogobrojnih napada vojske Amira Timura Gorganija, da bi 790. godine po hidžri, usljed prodora Mongola, pretrpio i velika oštećenja.

Grad Amol zbog svog specifičnog geografskog položaja, povoljnih klimatskih uslova, morske obale, zelenih površina, bujnih rijeka i planina, svake godine posjeti veliki broj turista iz cijelog Irana.

Jedan od najvažnijih i najstarijih historijskih ostataka u gradu Amol je turbe Mir-Gavamuddina Marašija, poznatijeg po imenu Mešhede Mir-Bozorg, koje je izgrađeno u 11. stoljeću po hidžretskom kalendaru, tačnije u periodu vladavine dinastije Safavida.

Grad Behšahr, tačnije njegov centralni dio izgrađen je u neposrednoj blizini mora i planinskih grebena, što predstavlja idealan spoj prirode i moderne arhitekture. Behšahr je jedan od ljepših gradova provincije Mazanderan, dok je ujedno i najčišći grad u Iranu.

U periodu vladavine Safavida ovaj grad se nazivao Ešreful-Beled, dok je u periodu vladavine šaha Abasa bio izuzetno poznat. Ovaj grad se ujedno naziva i drugom iranskom prijestonicom jer su u njemu tokom ljetnih mjeseci boravili safavidski vladari.

Mnogobrojni vrijedni historijski ostaci dinastije Safavida očigledan su i vjerodostojan primjer bogate kulture ovog grada. U pećinama Huto i Kamarband pronađeni su i najstariji ostaci prvog naseljenog podučja u Mazanderanu.

U najznačajnije kulturne ostatke ovog grada ubraja se i palata Safi Abad, vrt i vrelo Emarat, bazen Abas Abad te brojne pećine. Zime u Behšahru su izuzetno hladne i popraćene su žestokim mrazom i snijegom, dok su ljeta umjereno topla. Tradicionalne seoske kuće sa zemljanim krovovima i drvenim zidovima su još jedna od atrakcija ovog grada.

Grad Nur, u prošlosti poznatiji po imenu Sulde, jedan je od najstarijih gradova zapadnog Mazanderana. Ovaj grad je s obzirom na svoj specifičan geografski i prirodni položaj od velikog značaja za region.

Ekonomija u gradu Nur zasnovana je na stočarstvu i poljoprivredi, dok su najvažniji usjevi regije riža, pšenica i krompir. Od značajnih historijskih građevina u ovom gradu može se istaći palata Timišan i tvrđave Nur i Belede.

Morska obala, šumski parkovi, zadivljujuća priroda, voćnjaci i povoljni klimatski uslovi, još su neke od atrakcija koje nudi ovaj drevni historijski grad.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime