Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Grad Zandžan – rodno mjesto filigranske umjetnosti

Grad Zandžan – rodno mjesto filigranske umjetnosti

195
0

Grad Zandžan na sjeverozapadu Irana zabilježen je kao rodno mjesto filigranske umjetnosti koja datira unazad nekoliko hiljada godina.

Filigran je delikatna vrsta nakita od metala, obično od zlata i srebra, napravljena od sitnih perli ili uvijenih niti ili oboje u kombinaciji, zalemljena zajedno ili na površinu predmeta istog metala i umetnuta u umjetničke motive. Izgledom ovi predmeti podsjećaju na neku vrstu čipke.

Filigran je jedna od najoriginalnijih rukotvorina u istoimenoj pokrajini Zandžan. Ova umjetnost se tako dobro razvila u Zandžanu da su u protekle dvije godine dvojica umjetnika, Abdulhamid Moharar i Mohsen Jazdanšenas, dobili titule UNESCO-a.

Uspon ove umjetnosti datira iz doba Seldžuka ali se smatra da je kulminacija njenog procvata bila u epohi Safavida.

Ovi ručno izrađeni artefakti su tako lijepi i elegantni da oni danas krase muzeje, privatne umjetničke zbirke i domove ljudi širom svijeta.

Oko 30 aktivnih radionica filigrana postoji u Zandžanu koji je dobio 18 nacionalnih nagrada i tri međunarodne titule. Trenutno se radi na renoviranju drevne kuće Hakimian, koja će postati Nacionalni dom filigrana.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime