Naslovnica Atrakcije Abjane – Fascinantno “crveno selo” u Iranu

Abjane – Fascinantno “crveno selo” u Iranu

268
0

Abjane je historijsko selo na sjeverozapadu Isfahanske pokrajine u Iranu, oko 38 km istočno od grada Natanza.

Zbog svojih kulturoloških karakteristika, očuvane tradicije i starih građevina godinama privlači pažnju, kako domaćih tako i stranih posjetilaca.

Obzirom da se nalazi u pretežno planinskom dijelu i na kilometre udaljeno od glavnih saobraćajnica i velikih centara življenja, selo Abjane i njegovi mještani decenijama su živjeli obavijeni velom tajnosti. Stoga su skoro u potpunosti zadržali svoju tradiciju, narječje, narodnu nošnju i običaje. Muškarci nose široke šalvare a žene duge bijele cvjetne marame tipične za selo.

Abjane je poznato po pitoresknoj arhitekturi odnosno viševjekovnim stepeničastim kućama s fasadama o crvene gline, arheološkim nalazištima i građevinama iz starog vijeka.  Arhitektonske znamenitosti u Abjani uključuju tri odbrambene utvrde, ostatke dvaju zoroastrijskih svetišta, četiri džamije, imamzadu, tri mlina i hamam.

Zbog jedinstvenih kulturnih osobina i graditeljskog nasljeđa, selo Abjane se od septembra 2007. godine nalazi se na pristupnom popisu UNESCO-ve Svjetske baštine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime