Naslovnica Atrakcije Vodimo vas u Azerbejdžanski muzej u Tabrizu

Vodimo vas u Azerbejdžanski muzej u Tabrizu

134
0

Azerbejdžanski muzej nalazi se na sjeverozapadu Irana i jedan je od šesnaest muzeja grada Tabriza. Otvoren je 1957. godine i predstavlja atrakciju Tabriza koju morate obići.

Zgrada muzeja ima tri sprata i zauzima prostor od 3.000 metara kvadratnih u kojem su sadržane tri glavne dvorane, nekoliko kancelarija te biblioteka koja ima više od 2.500 knjiga o istoriji, arheologiji, umjetnosti i perzijskoj kulturi. Neke od tih knjiga su vrijedne jer su ručno napisane.

U ovom muzeju izloženo je više od 11.000 dragocjenih artefakata koji predstavljaju istoriju i civilizaciju drevnog Irana.

Glavni ulaz vodi do odjela u kojem se nalaze predmeti pronađeni na lokalitetima ove provincije iz perioda od 5. vijeka do vremena Sasanida.

U muzeju su izloženi unikatni predmeti iz antičke Perzije, kovani novac od vremena vladavine Ahemenida pa sve do 19. vijeka kao i pečati do sasanidskog doba, keramika iz Bronzanog doba, nakit, posuđe, konceptualne i umjetničke statue, zemljani predmeti od prije 7.000 godina, skeleti (muškarca i žene koji su ritualno sahranjeni), mermerna ploča sa izrezbarenom Bismillom.

Takođe mogu se vidjeti interesantne i kreativne skulpture koje ukazuju na vajarsku predodžbu o sudbini ljudi na kraju 20. vijeka.

U vrtu se može vidjeti i nekoliko natpisa i drugih kamenih predmeta čija je inspiracija bila uglavnom islam.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime