Sastojci:
3 čaše riže
2 vezice nasjeckanog mladog luka
1 vezica nasjeckanog peršuna
1 vezica korijandera
6 velikih kašika maslaca ili margarina
1 kg ribljih filea
1 i po velika kašika soli
2-3 nasjeckana praziluka
2 velike kašike ulja
Priprema:
Skuvajte rižu. Na 5 kašika maslaca ispržite mladi luk, praziluk, peršun i korijander. Jednu veliku kašiku maslaca rastopite na dnu lonca od 4 litre. Pomiješajte rižu i povrće pa ih stavite u lonac. Posolite i pobiberite ribu te je propržite na maslacu. Potom i nju stavite preko riže i povrća da se kuha zadnjih 10-15 minuta.
Posluživanje:
Iz lonca izvadite ribu. Rižu stavite na veliki tanjir i preko njega položite ribu. Tahdig poslužite odvojeno. Poslužite s kriškama svježeg limuna ili s čvrstim jogurtom. Ovo tradicionalno jelo priprema se za Noruz, perzijsku Novu godinu, koja se slavi na prvi dan proljeća.