Naslovnica Iranska kuhinja Sabzi polo va mahi – Riža sa povrćem i ribom

Sabzi polo va mahi – Riža sa povrćem i ribom

109
0

Sastojci:

3 čaše riže

2 vezice nasjeckanog mladog luka

1 vezica nasjeckanog peršuna

1 vezica korijandera

6 velikih kašika maslaca ili margarina

1 kg ribljih filea

1 i po velika kašika soli

2-3 nasjeckana praziluka

2 velike kašike ulja

Priprema:

Skuvajte rižu. Na 5 kašika maslaca ispržite mladi luk, praziluk, peršun i korijander. Jednu veliku kašiku maslaca rastopite na dnu lonca od 4 litre. Pomiješajte rižu i povrće pa ih stavite u lonac. Posolite i pobiberite ribu te je propržite na maslacu. Potom i nju stavite preko riže i povrća da se kuha zadnjih 10-15 minuta.

Posluživanje:

Iz lonca izvadite ribu. Rižu stavite na veliki tanjir i preko njega položite ribu. Tahdig poslužite odvojeno. Poslužite s kriškama svježeg limuna ili s čvrstim jogurtom. Ovo tradicionalno jelo priprema se za Noruz, perzijsku Novu godinu, koja se slavi na prvi dan proljeća.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime