Naslovnica Iranska kuhinja Sabzi polo va mahi – Riža sa povrćem i ribom

Sabzi polo va mahi – Riža sa povrćem i ribom

128
0

Sastojci:

3 čaše riže

2 vezice nasjeckanog mladog luka

1 vezica nasjeckanog peršuna

1 vezica korijandera

6 velikih kašika maslaca ili margarina

1 kg ribljih filea

1 i po velika kašika soli

2-3 nasjeckana praziluka

2 velike kašike ulja

Priprema:

Skuvajte rižu. Na 5 kašika maslaca ispržite mladi luk, praziluk, peršun i korijander. Jednu veliku kašiku maslaca rastopite na dnu lonca od 4 litre. Pomiješajte rižu i povrće pa ih stavite u lonac. Posolite i pobiberite ribu te je propržite na maslacu. Potom i nju stavite preko riže i povrća da se kuha zadnjih 10-15 minuta.

Posluživanje:

Iz lonca izvadite ribu. Rižu stavite na veliki tanjir i preko njega položite ribu. Tahdig poslužite odvojeno. Poslužite s kriškama svježeg limuna ili s čvrstim jogurtom. Ovo tradicionalno jelo priprema se za Noruz, perzijsku Novu godinu, koja se slavi na prvi dan proljeća.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.