Naslovnica Iranska kuhinja Bamijeh – Tulumbašice

Bamijeh – Tulumbašice

175
0

Sastojci:

1 čaša vode

pola male kašike šafrana

5 velikih kašika šećera

1 i po čaša brašna

1 umućeno jaje

2-3 čaše ulja

2 čaše sirupa od ruže

Priprema:

Rastopite šafran u vrućoj vodi, a zatim dodajte maslac i miješajte dok se i on ne rastopi. Dodajte brašno te miješajte viljuškom dok mješavina ne postane čvrsto tijesto koje ćete moći mijesiti. Pustite da se tijesto ohladi. Dodajte mlijeko i jaje i dobro umijesite. Pazite da vam se ne stvore grudice. Zagrijte ulje na vatri. Istiskajte tijesto kroz rupu na špricu za tijesto u obliku pahuljica. Pržite dok pahuljice ne porumene, potom ih izvadite iz ulja i stavite na papirnu salvetu da se ocijedi višak masnoće. Na kraju tulumbašice umočite u sirup od ruže.

Bamijeh i zulbije najčešće se poslužuju tokom mjeseca Ramazana, i to uveče, kada se prekida post.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.