Sastojci:
1 čaša vode
pola male kašike šafrana
5 velikih kašika šećera
1 i po čaša brašna
1 umućeno jaje
2-3 čaše ulja
2 čaše sirupa od ruže
Priprema:
Rastopite šafran u vrućoj vodi, a zatim dodajte maslac i miješajte dok se i on ne rastopi. Dodajte brašno te miješajte viljuškom dok mješavina ne postane čvrsto tijesto koje ćete moći mijesiti. Pustite da se tijesto ohladi. Dodajte mlijeko i jaje i dobro umijesite. Pazite da vam se ne stvore grudice. Zagrijte ulje na vatri. Istiskajte tijesto kroz rupu na špricu za tijesto u obliku pahuljica. Pržite dok pahuljice ne porumene, potom ih izvadite iz ulja i stavite na papirnu salvetu da se ocijedi višak masnoće. Na kraju tulumbašice umočite u sirup od ruže.
Bamijeh i zulbije najčešće se poslužuju tokom mjeseca Ramazana, i to uveče, kada se prekida post.