Naslovnica Iranska kuhinja Bamijeh – Tulumbašice

Bamijeh – Tulumbašice

175
0

Sastojci:

1 čaša vode

pola male kašike šafrana

5 velikih kašika šećera

1 i po čaša brašna

1 umućeno jaje

2-3 čaše ulja

2 čaše sirupa od ruže

Priprema:

Rastopite šafran u vrućoj vodi, a zatim dodajte maslac i miješajte dok se i on ne rastopi. Dodajte brašno te miješajte viljuškom dok mješavina ne postane čvrsto tijesto koje ćete moći mijesiti. Pustite da se tijesto ohladi. Dodajte mlijeko i jaje i dobro umijesite. Pazite da vam se ne stvore grudice. Zagrijte ulje na vatri. Istiskajte tijesto kroz rupu na špricu za tijesto u obliku pahuljica. Pržite dok pahuljice ne porumene, potom ih izvadite iz ulja i stavite na papirnu salvetu da se ocijedi višak masnoće. Na kraju tulumbašice umočite u sirup od ruže.

Bamijeh i zulbije najčešće se poslužuju tokom mjeseca Ramazana, i to uveče, kada se prekida post.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime