Naslovnica Iranska kuhinja Aše Torš – Kiselo varivo sa sušenim voćem

Aše Torš – Kiselo varivo sa sušenim voćem

44
0

Ovo varivo je vrlo ukusno, a ima neobičan slatko – kiseli ukus. Kao i kod svakog variva, ukus će biti bolji ako ga ostavite da odstoji preko noći.

Sastojci:

250 gr mljevenog junećeg mesa

1 manja glavica narendanog luka

1 mala glavica sitno nasjeckanog luka

¼ čaše usitnjenih oraha

1 čaša sjeckanog peršuna

¼ male kašike cimeta

¼ male kašike bibera

3 i po male kašičice soli

8 čaša vode

pola čaše riže

1 čaša suhih šljiva

1 čaša suhih kajsija

¼ čaše nauta – leblebije

pola čaše sirćeta

⅓ čaše šećera

Začini za varivo:

1 velika kašika cimeta

1 velika kašika bibera

1 velika kašika nane

Priprema:

Meso stavite u posudu. Dodajte narendani luk i začine te sve dobro izmiješajte. Napravite mesne okruglice veličine oraha. Naut dobro skuhajte. U lonac od 3 litre stavite vodu, dodajte rižu i so te kuhajte 15 minuta. Za to vrijeme na maslacu propržite nasjeckani luk i stavite ga na stranu. Riži dodajte šljive i kuhajte još 15 minuta. Potom dodajte mesne okruglice, kajsije, orahe, peršun i proprženi luk te sve zajedno kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri. Nakon toga dodajte sirće i šećer te nastavite s kuhanjem narednih 15 minuta. Neposredno prije nego što ga sklonite s vatre, varivu dodajte nanu, cimet i biber.

Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime