Naslovnica Iranska kuhinja Aše Torš – Kiselo varivo sa sušenim voćem

Aše Torš – Kiselo varivo sa sušenim voćem

57
0

Ovo varivo je vrlo ukusno, a ima neobičan slatko – kiseli ukus. Kao i kod svakog variva, ukus će biti bolji ako ga ostavite da odstoji preko noći.

Sastojci:

250 gr mljevenog junećeg mesa

1 manja glavica narendanog luka

1 mala glavica sitno nasjeckanog luka

¼ čaše usitnjenih oraha

1 čaša sjeckanog peršuna

¼ male kašike cimeta

¼ male kašike bibera

3 i po male kašičice soli

8 čaša vode

pola čaše riže

1 čaša suhih šljiva

1 čaša suhih kajsija

¼ čaše nauta – leblebije

pola čaše sirćeta

⅓ čaše šećera

Začini za varivo:

1 velika kašika cimeta

1 velika kašika bibera

1 velika kašika nane

Priprema:

Meso stavite u posudu. Dodajte narendani luk i začine te sve dobro izmiješajte. Napravite mesne okruglice veličine oraha. Naut dobro skuhajte. U lonac od 3 litre stavite vodu, dodajte rižu i so te kuhajte 15 minuta. Za to vrijeme na maslacu propržite nasjeckani luk i stavite ga na stranu. Riži dodajte šljive i kuhajte još 15 minuta. Potom dodajte mesne okruglice, kajsije, orahe, peršun i proprženi luk te sve zajedno kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri. Nakon toga dodajte sirće i šećer te nastavite s kuhanjem narednih 15 minuta. Neposredno prije nego što ga sklonite s vatre, varivu dodajte nanu, cimet i biber.

Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.