Naslovnica Iranska kuhinja Luleh Kebab – Kebab sa mljevenom janjetinom

Luleh Kebab – Kebab sa mljevenom janjetinom

270
0

Luleh kebab ili kufte kebab, kako ga nekad zovu, omiljeno je perzijsko jelo. Luleh znači “uvijen”. Jelo se tako zove jer se meso oblikuje u duge svitke ili oko ražnjića. Luleh kebab u Teheranu rado jedu za ručak. Uđete li u teheranski bazar, vidjećete brojne trgovce kako sjede u svojim radionicama i jedu ga s naneh lavašom (vrstom hljeba) i mladim lukom.

Sastojci:

500 gr mljevene janjetine ili junetine

1 velika glavica nasjeckanog luka

1 mala kašika soli

pola male kašike bibera

¼ male kašike cimeta

1 jaje

Priprema:

Meso stavite u posudu, dodajte mu nasjeckani luk, jaje i začine. Uzmite šaku mesa i uvijte ga u svitak ili oko ražnjića, u dužini oko 10 cm. Pecite na roštilju 5-10 minuta. Poslužite s čelom, pečenim paradajzom i francuskim hljebom.

Ova količina dovoljna je za 4 osobe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime