Perzijski horešt priprema se od mesa nasjeckanog na kockice veličine oko 2 cm, začinjenog te isprženog na maslacu, što Iranci nazivaju geimeh. U dijelu godine kad ima dovoljno dobrog mesa, Iranci ga prže i začinjavaju, a zatim stavljaju u zemljane posude. U zemljanim posudama ga čuvaju za duge zimske mjesece, kad je teško nabaviti svježe meso. Kad im dođu neočekivani gosti odlaze u ambar, odnosno špajz, i vade posudu sa geimeh-om. Geimeh se može miješati sa svežim ili suvim povrćem te sa slanutkom. Izvorni Horešt-e geimeh je kombinacija mesa i slanutka, a možete mu dodavati prženi krompir ili suhe šljive.
Sastojci:
4 velike kašike ulja
500 gr mljevenog junećeg mesa nasjeckanog na kockice od 1 cm
1 velika glavica sitno nasjeckanog luka
1 mala kašika soli
3 velike kašike ulja
¼ male kašike šafrana
¼ male kašike muškatnog oraščića
sok od 1 manjeg limuna
2 i po čaše vode
¼ čaše slanutka
4 velika krompira
Priprema:
U lonac od 2 litre stavite ulje te dodajte luk, meso i začine. Dinstajte dok meso ne porumeni. Dodajte sok od limuna i vodu te kuhajte pola sata. Potom dodajte slanutak i nastavite kuhati još pola sata. Ispržite krompire. Prije posluživanja umaku od mesa dodajte prženi krompir. Poslužite s čelom.
Ova količina dovoljna je za 5 osoba.