Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Mašhad

Dobro došli u Mašhad

372
0

Mašhad je drugi po veličini grad u Iranu sa oko 3 miliona stanovnika, udaljen 850 km istočno od Teherana i sjedište je pokrajine Razavi Horasan.

Mašhad je važan religijski i kulturni centar jer se ovdje nalazi mauzolej osmog šiitskog imama Reze, budi mir s njim. Mauzoleju pripada i umjetnički kompleks s dvorištem, džamija Goharšad iz doba Timurida, bogati muzej i biblioteka u kojoj se čuvaju brojni objekti i unikatni rukopisi od neprocjenjive vrijednosti.

Džamija Goharšad

Nakon Teherana ovo je grad koji se može pohvaliti i sa najvećim brojem organiziranih međunarodnih izložbi. Mašhad ima bogatu prošlost, a u njegovoj blizini nalazi se i Tus, rodno mjesto Ferdusija, autora Šahname – čuvenog iranskog epa. U gradu se nalazi i Univerzitet Ferdusi koji je najveći u regiji, te još nekoliko univerziteta. Ukupno pet velikih umjetničkih galerija, deset muzeja, te mnoštvo kino dvorana i nekoliko pozorišta upotpunjuju sliku istinskog kulturnog centra.

Mašhad je poznat i kao grad Ferdusija

U Mašhadu postoji veliki broj parkova, mauzoleja historijskih ličnosti Irana koje vrijedi posjetiti, te kompleks planinskog parka zvanog Kūhestān Pārk-e Šādī  u kojem se između ostalog nalazi i zoološki vrt.

Mašhad je središte svjetske proizvodnje šafrana. Pored šafrana, čuveni su i mašhadski ćilimi koji se izvoze diljem svijeta. Oni stoljećima važe za naročito cijenjene, a razlog tome nije samo ljepota njihovih boja i motiva, nego i poseban kvalitet vune horasanskih ovaca koja se koristi za njihovu izradu.

Prehrambena idustrija je okosnica privrednog razvoja Mašhada, ali posljednjih godina sve više se razvijaju i elektronska, farmaceutska, hemijska i vojna industrija. Tako danas u samom gradu i njegovoj okolini postoji više od 500 tvornica.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime