Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Teheran

Dobro došli u Teheran

423
0

Teheran je glavni grad Irana i jedan od najvećih gradova svijeta. Smješten je u podnožju planina Alborz, na sat vremena vožnje od poznatih skijališta Dizin (3.060 m) i Šemšak (3.600 m).

Ovaj kosmpolitski grad broji oko 13,5 miliona stanovnika je najvažniji ekonomski, obrazovni, prometni i kulturni centar Irana.

Iako je star samo dva stoljeća, iza zidova njegovih muzeja naići ćete na najstarije i najdragocjenije nasljeđe Irana, ali i cijelog svijeta, kao npr. Darja-je Nur, naveći nerezani dijamant na svijetu koji možete vidjeti u Muzeju dragulja. Ljubitelji iranskog filma, jedne od najperspektivnijih kinematografija na svijetu, mogu uživati u sjajno uređenom Muzeju (iranskog) filma, smještenom u jednoj od manjih palata Kadžar dinastije, u sjevernom Teheranu. Nešto južnije, u Parku Lale (Laleh Park), još dva muzeja sa razlogom mogu da privuku pažnju – Muzej tepiha i Muzej savremene umjetnosti.

Muzej tepiha

U centralnom dijelu grada, u blizini lavirinta Teheranskog bazara obiđite kompleks Palate Golestan (Golestan Palace, UNESCO), posljednje uporište persijske dinasije Kadžar, čiji su vladari sredinom XIX vijeka preselili prijestolnicu Persije iz Isfahana, u Teheran. Kao i mnoge palate u Iranu, i ova je prepoznatljiva po zidovima i plafonima ukrašenim sa na hiljade umetnutih ogledalaca.

Palata Golestan

Teheran je jedinstven po svojih 800 velikih parkova i slovi za najzeleniji veliki grad svijeta. Ukoliko imate vremena, osim Parka Lale, duž najpoznatije i najduže ulice u Teheranu, sa prelijepim drvoredom platana – Avenije Valiasr, u Teheranu vrijedi posjetiti i Park Melat, sa velikim jezerom u sjevernom dijelu parka. Park Voda i Vatra jedinstveni je zabavni park u Iranu, lijepog dizajna, interesantnog sadržaja  i na lijepom mjestu pretendira da postane jedna od neizbježnih lokacija koje posjećuju turisti.

Park Melat

Teheranski univerzitet najstariji je u Iranu, a uz njega aktivno je i 50-ak drugih većih univerziteta i fakulteta. Uz ostale visoke škole, akademije i razne institute, Teheran broji više od 300 visokoobrazovnih ustanova.

Gradsko šetalište

Neke od znamenitosti ovog megalopolisa po kojima se ističe na svjetskoj razini su najveći bazar, jedna od najdužih ulica, jedna od najprometnijih podzemnih željeznica odnosno najviših i najdužih žičara, šesti najviši najviši betonski toranj, četvrti najveći nogometni stadion, najpopularniji azijski nogometni klub, najveći privatni univerzitet, jedno od najkvalitetnijih tehničkih univerziteta, najveći azijski sajam knjiga, itd.

Zahvaljujući malim stopama poreza, niskim cijenama energenata i relativno visokim platama, troškovi života u Teheranu vrlo su niski i prema zapadnim procjenama najjeftinija je metropola svijeta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime