Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Karadž

Dobro došli u Karadž

217
0

Karadž (Karağ) je središte pokrajine Alborz i nalazi se oko 20 kilometara zapadno od iranske prijestolnice, podno obronaka gorja Alborz.

Historija grada seže duboko u stari vijek, a najstarija arheološka nalazišta povezuju se sa zoroastrijskim hramovima još iz vremena Partske dinastije. Privreda grada usko je vezana za obližnju iransku metropolu. Važnije industrijske grane su proizvodnja gnojiva i poljoprivrednih proizvoda. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Karadžu je živjelo 1, 61 milion ljudi što ga čini četvrtim najnaseljenijim gradom nakon Teherana, Mašhada, Isfahana. Grad je poznat po brojnim univerzitetima, kao i turističkim atrakcijama koje uključuju brojne znamenitosti poput palata, jezera i parkova.

Sulejmanova palata u kojoj se trenutno nalazi Srednja poljoprivredna škola, mauzolej princa Sulejmana kojš su neka od historijskih zdanja ovog područja.

Iz novije historije kao turistička atrakcija naročito se izdvaja Morvaridova palata.

Grad je sa Teheranom povezan autoputem, željeznicom i metroom. Klima u Karadžu u odnosu na Teheran je nešto svježija. Ova oblast bogata je i jezerima, tako da je idealno mjesto za sve ljubitelje prirode i njenih ljepota.

Karadž se oduvijek smatrao destinacijom za odmor, naročito za stanovnike Teherana jer ima ugodnu klimu tokom cijele godine. Najveće blago ove provincije svakako su njene prirodne ljepote. Lanac Alborz planina pruža predivan relaksirajući prizor.

Jedno od najljepših jezera je brana Amir Kabir (Amīr Kabīr). Ovo područje idealno je za one koji vole vodene sportove kao što su skijanje na vodi, plivanje, vožnja kanua, a i za ljubitelje ribolova svakako ima mjesta.

Brana Amir Kabir

Kameni zoroastrovski hram Tahte Rostam (Taxt-e Rostam) potiče još iz partskog i sasanidskog vremena, kao i Sulejmanova palata. Tu je i karavansaraj šaha Abbasa, te most iz predislamskog perioda, te mauzolej princa Sulejmana.

Karavansaraj šaha Abbasa

Ukoliko se iz Tehrana zaputite ka Kaspijskom moru, put koji vodi kroz Alborz planine svakako će vas dovesti i do Karadža. Zato ne propustite priliku da bar na kratko uz iranski čaj uživate u ljepotama ove provincije. Poznato skijalište Dizin (Dīzīn) takođe se nalazi nedaleko od ove provincije, a izgrađeno je 1969. godine. Do njega se dolazi poznatim putem 59 (put Ċālūs) koji je jedan od najljepših na svijetu. Zimska sezona inače na ovom području traje duže nego ona u Evropi i to od decembra do maja.

Pećina Jah Morad (Yax morād) još je jedna od prirodnih turističkih destinacija ove provincije. Tu su i brojni vodopadi i parkovi koje se ne propuštaju.

U Karadžu se svake godine održava Međunarodni festival cvijeća

U ovome gradu sahranjen je Ahmed Šamlu (Ahmad Šamlū), inače jedan od najpoznatijih pisaca književnosti modernoga Iran koji je iza sebe ostavio osebujan književni opus.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime