Naslovnica Iranska kuhinja Abgušt – Gulaš od jagnjetine

Abgušt – Gulaš od jagnjetine

277
0

Abe abgušt ra ziad kon” rečenica je koju često možete čuti od Iranki kada iznenada uđu u nečiju kuću. Ova rečenica znači “dodaj vodu abguštu” i vrlo je popularna šala među domaćicama. Smatra se da je abgušt lako “rastegljivo” jelo jer se lako može umnožiti kad neočekivani gost dođe na večeru.

Abgušt, što na perzijskom znači “voda od mesa” jedno je od najpopularnijih perzijskih jela. Premda se smatra jelom siromašnih, rado ga pripremaju sve iranske domaćice. Kaže se da najbolji abgušt spremaju Azerbejdžanke. One ga kuhaju po pola dana u zemljanoj posudi i na vrelom pepelu. Tajna dobrog abgušta je u sporom kuhanju i pravim začinima.

Abgušt se može pripremati na više načina. Neke domaćice vole da bude što rjeđi pa tečni dio poslužuju kao supu, a meso i ostale sastojke odvojeno. Druge koriste malo vode i kuhaju ga dok ne postane sasvim gust. Mi ćemo ovdje opisati drugi način.

Sastojci:

2-3 noge od jagnjeta ili jagnjeća prsa

1 velika glavica luka, nasjeckanog na kolutiće

2 paradajza srednje veličine, nasjeckana na kockice

pola čaše graha ili nauta

2 čaše vode

1 mala kašika šafrana

pola male kašike origana

1 mala kašika soli

1 veliki krompir

1 čaša limunovog soka (po želji)

Priprema:

Meso stavite u veliki lonac, dodajte mu luk, grah, naut, paradajz, začine i vodu te kuhajte sat vremena na laganoj vatri. 20 minuta prije posluživanja dodajte krompir. Dodajte so i biber ako je potrebno, a možete dodati i limunov sok.

Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime