Naslovnica Atrakcije Stari pustinjski grad Mejbod

Stari pustinjski grad Mejbod

262
0

Mejbod je glavni grad istoimenog okruga u pokrajini Jazd. Nalazi se u pustinji, a zbog svojih kulturnih spomenika na privremenom je popisu za UNESCO-vu listu Svjetske baštine. U vrijeme Mozafarida Mejbod je bio glavni grad Irana, a poznat je i po mnogim pjesnicima, sufijama i drugim poznatim ličnostima. Neke od važnijih građevina svakako su Narin tvrđava, Čaparhane, Abasi karavansaraj i Jakčal.

Narin ili Narendž tvrđava nalazi se na vrhu brda Galin i ima pogled na cijeli grad. Izgrađena je u predislamskom dobu, ali je preuređivana u sasanidskom periodu.

Čaparhane ili poštanska stanica je mjesto gdje je čapar (kurir) koji je jašući na konju nosio poruku mijenjao konja ili je od ove stanice poruku nosio drugi kurir. Stanice su obično bile na udaljenosti dana jahanja. Na taj način konji bi uvijek bili odmorni i poruka bi stizala brže do cilja.

Jahčal ili perzijski drevni hladnjak (u prevodu: ledena jama) građevina je u kojoj se čuvala hrana. Volumena obično oko 5000 kubika, ukopan je u zemlju i natkriven stožastom kupolom visine oko 18 metara. Zidovi su napravljeni od posebne mješavine pijeska, gline i drugih sastojaka, debljine oko dva metra što je čuvalo temperaturu.

Ispred Jahčala na južnoj strani zaštićenoj od sunca nalaze se bazeni u kojima se sakupljao led u hladnim zimskim noćima, a koji se ujutro spremao u ledenice. Zimi se takođe sakupljao snijeg s okolnih planina. Tako se hrana u vrućim mjesecima, na temperaturama iznad četrdeset stepeni mogla čuvati od kvarenja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime