Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Rašt

Dobro došli u Rašt

235
0

Iran je područje s raznolikim prirodnim zanimljivostima i raznolikom klimom. Ovo područje je nasljednik mnogih historijskih spomenika, koji pripadaju različitim razdobljima njegove civilizacije.

Ko god putuje u ovu prostranu zemlju, može u svakom kutku ove zemlje vidjeti spomenike koji pripadaju islamskom razdoblju, ili razdoblju prije islama, te uživati promatrajući tu širinu i razlikost.

Rašt je sjedište provincije Gilan. Smješten je uz Kaspijsko jezero i najveći je grad uz njegovu obalu. Grad Rašt je poznat u svijetu kao Grad srebrne kiše, a u Iranu kao Grad kiše. Najveći je grad uzduž Kaspijske obale i glavni je trgovački centar između Kavkaza (Rusije) i Irana, a koristi luku Anzali. Rašt je također jedan od glavnih turističkih središta s izletištem Masule u susjednim planinama i kaspijskim plažama kao nekim od glavnih atrakcija.

Historijski gledano, Rašt je glavni transportni i poslovni centar koji povezuje Iran sa Rusijom i Evropom, te ga stoga nazivaju Vrata Evrope. Historija grada seže u XIII stoljeće, ali njegova moderna historija seže do safavidskog doba tokom kojeg je Rašt bio glavni centar trgovine svile s brojnim tekstilnim radionicama. Ime Rašt najuvjerljivije dolazi od glagola reštan, u prevodu tkanje.

Rašt se ističe u područjima kao što su ribolov, proizvodnja kavijara i tekstila, te izgradnje naftovoda u Kaspijskom jezeru. Sve više se pretvara u industrijski grad kao i većina velikih i glavnih gradova provincija Irana. Prvi put se u historijskim dokumentima spominje 682. godine. Prema popisu stanovništva iz 2006. godine u Raštu je živjelo 557.366 ljudi među kojima većina pripadaju narodu Gilaki.

Pored prelijepih odmarališta, parkova i dobre hrane pažnji turista preporučujemo zgradu Opštine koja se nalazi u centru grada, staru gradsku džamiju, kuću Mirze Kučaka (Mīrzā Kūċak) revolucionara i nacionalnog heroja provincije Gilan, već pomenuto selo Masule i nezaobilaznu “Šejtan planinu” koja nudi prelijep ambijent za idealan odmor u prirodi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime